Artikeln innehåller reklamlänkar

De 6 mest googlade frågorna om hudvård – så svarar hudexperten

kvinna applicerar toner med bomullspad
5 saker du inte visste om grått hår
Slå på ljud

Hudvård har vuxit i popularitet, mycket tack vare pandemin. För när många har jobbat hemifrån har vi sminkat oss allt mindre, men däremot pysslat om huden desto mer. Det syns inte bara i försäljningstatistiken utan också på topplistan över mest googlade frågor.

Här är några av dem – och så här svarar den amerikanska hudläkaren Mona Gohara, medicinsk expert åt magasin som Elle, Vogue och Cosmopolitan.

1. Hur ser en bra hudvårdsrutin ut?

Enligt doktor Mona Gohara räcker det egentligen med några enkla steg: börja med en tvålfri rengöring, sedan ett serum anpassat efter din hudtyp och dina behov, följt av en fuktcrème. På dagen får du gärna använda en fuktcrème med spf. Väljer du ett serum som förebygger åldrande, till exempel med retinol – använd det på kvällen. Dagtid är det ofta bättre att välja ett serum med till exempel fukt eller C-vitamin, som ger lyster. Klart!

acasia 24 repair cream

En bra fuktcrème är ett måste! Den här hyllade från Acasia Skincare heter 24H Repair Cream har en lugnande och balanserande effekt på huden. Köp här. (länk till Meds)

2. Vad är AHA och vad gör det för huden?

AHA står för alfahydroxisyror och är ett samlingsnamn för olika syror som hjälper hudytan att hålla sig fräsch. Detta genom att lösa upp och avlägsna döda hudceller och genom att hålla porerna rena. Hit hör bland annat glykolsyra, som av många anses vara den effektivaste syran, och mjölksyra. Syrorna kan finnas i såväl rengöring som serum eller ansiktsmasker. AHA-syror hjälper huden att se frisk och rosig ut.

sunday riley good genes

Sunday Rileys bästsäljare Good Genes är ett exfolierande serum som gör underverk med glåmighet. Använd morgon eller kväll för en strålande hud. Köp här.

3. Hur blir jag av med vuxen-akne?

Om du har problem med oren hud, akne OCH ålderstecken är en produkt med retinol ett bra tips. Retinol, ett förstadium till A-vitamin, har i studier visat sig effektivt mot både linjer och acne. Har du bara något enstaka utbrott, rekommenderar Mona Gohara en punktbehandling som innehåller bakteriedödande benzoylperoxid. Hon rekommenderar även regelbunden exfoliering (peeling) med glykolsyra, niacinamid eller salicylsyra, om man lider av vuxenacne.

bioearth face oil

Bioearth Hydra-Oil Green Tea är en lugnande ansiktsolja för oren aknehud. Dämpar även rodnader. Köp här (länk till Åhléns).

4. Hur känner jag igen blandhud?

Blandhud innebär att man kan vara oljig, känslig och torr på en och samma gång. Vanligast är att huden ser blank ut i t-zonen från pannan via näsan till hakan men är matt och kanske även torr i övrigt. Blandhud brukar ha mer synliga porer än andra hudtyper. Här kan man behöva en mattande crème för de oljiga partierna och en som är fuktande för de torra. Man kan också använda en mer behandlande produkt på kvällen och en mattande på dagen.

the ordinary AHA BHA Solution

The Ordinarys prisvärda peeling AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution med mjölk- och glykolsyra. Rengör och motverkar tilltäppta porer och orenheter. Ska verka i max 10 minuter och sedan sköljas av. Köp här (länk till Åhléns).

5. Behöver jag en toner?

Toner, eller ansiktsvatten, används efter rengöring men före serum. Numera finns toners med olika effekt, de kan vara exfolierande, oljebalanserande eller fuktande. Enligt doktor Mona Gohara är en toner inte ett måste i hudvårdsrutinen men har man blandhud kan det vara pricken över i. Man kan till exempel punktbehandla oljiga partier med en AHA-toner.

Beaute pacifique tonic

Beauté Pacifique Tonic Dry Skin är en fuktande toner utan alkohol. Köp här (länk till Meds).

6.Vad är hyaluronsyra bra för?

Trots namnet är hyaluronsyra ingen syra. Den är alltså inte irriterande så som andra syror kan vara. Istället är den en hejare på att suga åt sig fukt och att sedan hålla kvar den i huden. Har man torr, fuktfattig hud är hyaluronsyran en riktig fuktmagnet värd att prova.

biotherm aqua bounce mask

Biotherm Aqua Bounce Flash Mask är en sheetmask med fuktgivande hyaluronsyra. Köp här (länk till Kicks).

Källor: Mabra.com, Well and Good

Foto: TT

Utvald läsning