3 vanliga deo-missar: så gör du din rutin bättre

deodorant misstag

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Att ta på sig deodorant är säkert något du har som regelbunden rutin varje morgon och efter varje dusch. Något du gör utan att tänka. Men det finns smarta tips även för denna basala rutin. Här är tre smarta saker att tänka på när du använder din deo nästa gång, listan är hämtad från Costume.

1. Använder du rätt produkt?

Vad många inte har koll på är att det finns en skillnad mellan att använda deodorant och att använda antiperspirant. Skillnaden är att deodoranten har jobbet att minska svettlukten, medan antiperspiranten blockerar svettkörtlarna. Det som fungerar bäst är olika från person till person – du får helt enkelt prova dig fram.

2. Byter du produkt mellan varven?

Är du också typen som köper samma produkt om och om igen, för att du gillar den så mycket? Plötsligt har fem år gått utan variation! Lugn, du är inte ensam – men det kan faktiskt göra att produkten inte fungerar så bra längre. Kroppen vänjer sig vid, och anpassar sig till, en produkt vi använder under en lång tidsperiod. Så småningom blir den inte lika effektiv. Så även om du älskar en deo så kan det vara bar att prova lite olika.

3. Testa att ta på deo på kvällen!

Många har för vana att ta på deodorant som en del av morgonrutinen. Det är inte fel, men att applicera deodorant på kvällen är inte dumt. Anledningen till detta är att du inte ska svettas så mycket inom en snar framtid – och deon kommer då att få störst effekt. (Förutsatt att du inte svettas mycket på nätterna förstås.) På kvällen före sänggåendet har huden tid att absorbera deodoranten så att den fungerar optimalt dagen efter.

Text Silje Helgesen/kk.no Foto: TT

LÄS MER:

8 misstag du gör när du använder balsam

5 vanliga misstag vi gör när vi lockar håret

Studie: Så kan din mans svettlukt få dig att må bättre

Dela på: