Jannices son har Williams syndrom – detta önskar hon andra visste

Splitbild: Ett barn ligger på golvet och ritar och Jannice som ler in i kameran

Jannice Eklöf, 43, bor i södra Stockholm tillsammans med sin man och sina tre barn som är 12, 18 och 20 år gamla.

5 fakta om NPF-diagnoser (MÅBRA)
0:56

Efter reklamen: 5 fakta om NPF-diagnoser (MÅBRA)

(0:56)

Slå på ljud

I en intervju med Motherhood berättar trebarnsmamman om när deras äldsta son var sju år gammal och hon och maken plötsligt märkte att det var någonting som inte stämde. Efter flera undersökningar och tester fick sonen till slut diagnos Williams syndrom.

Det här är Williams syndrom

Williams syndrom är en kromosomavvikelse som betyder att man saknar en liten del av ena kromosom 7. Det gör att upp till 28 gener finns i en upplaga i stället för två.

Personer med Williams syndrom kan få lindrig till medelsvår intellektuell funktionsnedsättning. Variationen är dock stor och vissa barn följer samma utvecklingskurva som typiska barn.

Källa: 1177.se

Elaine Eksvärd om dotterns diagnos: "Hon har vidgat min värld"

Barn med Williams syndrom – 4 saker att veta

Som mamma brinner Jannice för att sprida kunskap om sonens diagnos. För Motherhood delar hon med sig av några saker hon tycker är viktigt att lyfta för andra att känna till om Williams syndrom.

 1. Kan ha motoriska och kognitiva svårigheter
  På grund av att fin- och grovmotoriken är påverkad, även förmågan att samordna syn och motorik kan ibland personer med Williams syndrom uppfattas som klumpiga i sitt rörelsemönster, säger Jannice till Motherhood. De kan till exempel ha svårt att gå i trappor, på ojämnt underlag eller ner för en trottoarkant.

 2. Ofta ljudkänsliga och kan vara ängsliga
  Ljud kan vara lika fascinerande som störande, menar Jannice. Starka ljud, höjda röster och bråkiga situationer kan upplevas jobbigt säger Jannice och berättar hur hennes son som liten ofta höll händerna för öronen. Som barn kan de också vara ängsliga, säger Jannice.

 3. Kan ha en intellektuell funktionsnedsättning
  Personer med Williams syndrom kan ha lätt för att uttrycka sig i tal samtidigt som att språkförståelsen är sämre. Alltså kan de exempelvis använda ord de inte riktigt förstår vad de betyder men ändå ha lätt för att prata – vilket i sig kan ge intryck av att funktionsnedsättningen hos en person med Williams syndrom ”upplevs som mindre” än vad den egentligen är, säger Jannice till Motherhood.

 4. Kärleksfulla och sociala
  Williams syndrom har tidigare kallats ”syndromet alla borde ha”. Det här kommer sig av att ”de besitter en sådan påtaglig älskvärdhet som de mer än gärna sprider till sin omgivning”, säger Jannice till Motherhood. Personer med Williams syndrom är sociala och empatiska och räds inte för att prata (eller high five:a) med främlingar i mataffären. Glädjespridare helt enkelt!

Elaine Eksvärd kampanjar för barn med funktionsvariationer

Utvald läsning