WHO larmar: "Supergonorré" kan spridas snabbt

Enligt världshälsoorganisationen WHO kan det inom en snar framtid bli verklighet att könssjukdomen gonorré inte längre går att bota med antibiotika.

– Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens, säger Teodora Wi, expert på WHO, till Dagens Medicin.

Årligen drabbas omkring 78 miljoner människor av gonorré, och det nya larmet kommer efter två studier publicerade i tidskriften PLO Medicine. Redan idag finns det tre personer i världen som har en resistent variant av sjukdomen, i Japan, Frankrike och Spanien.

Läs också: Tre anledningar att inte raka bort könshåret 

– Det här är personer som kan smitta andra. Och de här fallen kan vara toppen av ett isberg, eftersom system kring att rapportera in resistenta infektioner inte fungerar i fattiga länder där gonorré är långt vanligare, säger Wi.

Och varningen är inte den första i sitt slag. En studie som gjordes 2009-2014 visade att det fanns varianter av bakterien som redan var resistent mot två sorters antibiotika, och att det fanns en risk att resistens också kunde utvecklas mot ett sista bredspektrum-antibiotikum. Det är väldigt dåliga nyheter, eftersom det redan i dag är det enda som fungerar mot gonorré i flera länder.

Manica Balasegaram är chef för en WHO-kopplad organisation som jobbar med antibiotikafrågor. Hon säger att det finns ett akut behov av att utveckla nya mediciner, men att det endast är tre potentiella gonorré-antibiotikum som är under utveckling, och det finns inga garantier för att något av de kommer att fungera.

Foto: IBL

 

Din förstoppning kan bero på en könssjukdom

Läs också: Din förstoppning kan bero på en könssjukdom