Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Monica saknar lokalsinne: ”Jag åker vilse i rondellen”

19 maj, 2022 
AvSusanna Hauffman
Monica saknar lokalsinne
Inget lokalsinne? Det räknas faktiskt som en diagnos, topografisk disorientation. Monica Olsson Rydh lever med total avsaknad av lokalsinne och går vilse både inom- och utomhus.
Annons

Hur svårt kan det vara att komma ihåg var i parkeringshuset man ställde bilen?

– Det kan vara jättesvårt. I alla fall om man som jag lider av total avsaknad av lokalsinne, säger Monica Olsson Rydh, 48 år.

Hon är känd i släkten som den som åker tre varv i rondellen och får söka igenom parkeringshusets alla våningsplan minst fem gånger innan hon hittar bilen.

Se även: Allt du behöver veta om adhd hos vuxna

Allt du behöver veta om adhd hos vuxnaBrand logo
Allt du behöver veta om adhd hos vuxna

– Jag brukar kalla det för en anti-talang. Pappa hittade hur bra som helst överallt. Men mamma och jag är helt hopplösa, så det är säkert något ärftligt.

Har gått vilse väldigt många gånger

Det finns många historier att berätta: En gång hade Monicas mamma till uppgift att representera en monter på en stor mässa i tjänsten. Monica gick iväg för att hämta kaffe till sin grupp och hittade sedan inte tillbaka till montern. Kaffet hade kallnat och stresspåslaget var plågsamt.

Annons

Monica minns en pinsam incident när hon gjorde praktik på en folktandvård under tandsköterskeutbildningen.

– Klädd i vit rock ropade jag upp patienten i väntrummet.Vi småpratade i korridoren mot behandlingsrummet, sedan öppnade jag dörren, log brett och sa "Varsågod!" Där stod en skurhink och två golvsvabbar. Det var städskrubben.

Monica går alltså vilse både inomhus och utomhus.

"GPS funkar inte heller riktigt"

– Jag har stora problem att navigera i verkligheten men jag har också svårt att förstå mig på kartor. Jag fattar inte vad som är norr och söder och upp och ner. GPS funkar inte heller riktigt.

Hennes omgivning förstår inte hur hon fungerar. ”Du har ju varit där flera gånger förut!”, säger de. Men det hjälper inte Monica.

– Det enda som fungerar någorlunda är att jag använder en gammaldags karta och ritar ett eget spår.

Monica drar sig inte för att fråga sig fram.

– Jag sätter ingen ära i att hitta själv, och jag lider inte av att ha ett dåligt lokalsinne. För det mesta kan vi skratta åt det här, säger Monica.

Annons

Stämningen när man kör fel är inte alltid på topp

Men ibland kan det bli riktigt jobbigt.

– När min man fyllde fyrtio hade han fått som present att åka luftballong. Alla vi andra skulle åka i en lång bilkaravan och följa efter luftballongen tills den landade.

Monica körde först. Hon tog fel förstås och körde in på en avtagsväg, uppför höga berg och smala grusvägar.

– Det var så gott som omöjligt att vända när vägen tog slut! Jag insåg att jag hade tio bilar bakom mig och att stämningen definitivt inte var på topp.

Dåligt lokalsinne kan förekomma vid bland annat ADHD

Det är känt att dåligt lokalsinne förekommer hos personer med ADHD, autism och dyskalkyli (svårighet att räkna).

– Jag kan nog räknas lite som en ”kuf ”. Jag har lite oro och ångest ibland och kanske någon mild variant av tvångssyndrom. Min hjärna är lite annorlunda och uppför sig inte exakt som hos ”normala” människor, säger hon.

Annons

– Jag är nog lite filterlös och högkänslig också. Men jag väljer att se detta som en tillgång i min konstnärliga verksamhet.

Topografisk disorientation är en diagnos

I början av 2000-talet beskrev läkare ett fall där en kvinna i 40-årsåldern bara med största möda lyckades ta sig till och från sitt arbete. Hon kunde inte heller ta sig till affärer och andra platser ens i sina hemtrakter. Hon hade inga skador eller andra avvikelser i hjärnan.

Det var så man upptäckte desorienteringssyndrom, eller topografisk disorientation som det också kallas. Det klassas numera som en diagnos.

– Man vet inte riktigt vad det här beror på, säger Mats Fredrikson, hjärnforskare och professor i klinisk psykologi vid Uppsala universitet.

Det finns sannolikt en hög ärftlig faktor när det gäller topografisk disorientation.

– De som har problem med navigering har också sämre minne och föreställningsförmåga, framför allt för platser men också ansikten och människor.

Annons

Mats Fredrikson berättar också att människor med detta syndrom ofta har problem med fokus och uppmärksamhet och störs lättare än andra.

– Dåligt lokalsinne handlar ofta om bristande uppmärksamhet. Det kan fungera bättre bara genom att man försöker vara intresserad av var man befinner sig. Kanske du helt enkelt är måttligt road och inte så intresserad av vart du åker och hur man kommer dit. Då kodar du inte in det.

Vi är bättre på att minnas platser som är förbundna med starka känslor. Han menar att KBT, kognitiv bete- endeterapi, kan fungera mot dåligt lokal- sinne.

– För många hjälper det att minnesträna, säger Mats Fredrikson.

Så kan du minnesträna för att få bättre lokalsinne:

  • När du passerar ett riktmärke, titta på det ur olika perspektiv – titta till exempel bakåt när du passerat.
  • Försök att hålla koll på ungefär var dina riktmärken är, även när du inte längre ser dem.
  • Koppla ihop dem – försök att se eller föreställa dig var dina riktmärken är i förhållande till varandra.
  • Gör det personligt. När du passerar något riktmärke, gör en personlig historia om det för att minnas det bättre.
  • Lär dig uppskatta avstånd. Hur lång tid tar det för dig att gå en kilometer? Två? Öva och mät.
  • Utforska – om du behöver hitta i en ny omgivning och kanske kommer att ha tidsbrist, kolla läget innan. Stress gör det svårare att hitta.
  • Öva. Gå till ett område där du inte varit, och försök lära dig att hitta.

Mer om lokalsinnet:

  • Lokalsinnet är nödvändigt för vår överlevnad, och alla människor och djur har det.
  • Lokalsinnet sitter nära hjärnans minnescentrum. Uppfattningen om hur långt man gått och åt vilket håll sitter i ett annat område som heter entorinala cortex.
  • Kvinnor och män använder sitt lokalsinne på olika sätt. Kvinnor tenderar att i högre grad ta ut riktmärken, medan män oftare uppskattar hur långt de gått och åt vilket håll.
  • Stress påverkar lokalsinnet. Om stressen blir för stor försämras tänkande, minne, inlärning, och koncentration.

Foto: Privat

Annons