Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Varning: Denna del av kroppen är farligast att bränna i solen!

31 jul, 2016 
Vissa delar av kroppen är farligare att bränna än andra. Läs om vilken del som är allra farligast!
Annons

Visst händer det väl något gång att vi glömmer solkrämen och bränner oss i solen? Kanske kommer vi hem röda och inser att strålarna var skarpare än vi trodde. Hur farligt är det då att bränna sig?

Enligt en ny studie från amerikanska Harvard University är det särskilt farligt att bränna ryggen. En solbränd rygg ger betydligt ökad risk att drabbas av malignt melanom – den dödligaste formen av hudcancer – i förhållande till om vi bränner andra delar av kroppen.

Faktum är att brännskador på ryggen mer än fördubblar cancerrisken, visar studien. Detta gäller även om vi bara solskadas en enda gång. Forskarna tror att det kan bero på att ryggen är extra känslig för solljus då den oftast inte exponeras lika ofta som vår övriga hud.

Andra delar av kroppen där melanom kan uppstå är ansikte, hals, rygg, armar och ben.

Hur minskar jag risken för hudcancer?

  • Smörj in dig cirka 20 minuter innan du går ut i solen, så hinner skyddet gå in i huden och ge effekt.
  • Faktorn på solkrämen talar om hur mycket längre du kan vistas i solen utan att bränna dig. Använder du faktor 10 kan du vara tio gånger så lång tid i solen jämfört med om du inte smort in dig.
  • Lagom med kräm för kroppen brukar vara det som får plats i din egen kupade hand, detsamma gäller för barn och deras kupade händer.
  • Generellt klarar hud utan solskydd bara av att vistas 30 minuter i solljus, sedan börjar den ta skada. Mellan klockan 11 och 14 är solen som allra skarpast – och som farligast.

Artikeln publicerades först på allas.se

Mer från allas.se: Bildextra: 10 baddräkter du INTE vill ha på dig!

Mer från allas.se: 6 tecken på att ditt födelsemärke kan vara farligt!

Källor: Prevention, Oxford Journals och Vardagspuls

Annons