Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTBE

Varför tappar jag balansen?

17 feb, 2015 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

FRÅGA:

Min balans har blivit sämre. Jag klarar inte av att gå nerför trappor och vågar inte heller gå snabbt i nerförsbackar. Vid promenad över ett golv kan jag plötsligt tappa balansen om något ändrar form eller färg.

Om jag exempelvis trampar på en penna på golvet tappar jag totalt balansen och tror jag ska ramla. I övrigt sportar jag – vågar dock inte springa längre – och är frisk Jag har genomgått röntgen av hjärna och rygg, och även kollat hörsel och syn.

Inga fel där. Alla blodvärden är fina. Vad kan jag göra?

Eva, 55

SVAR:

Balansen är lite av en färskvara – den måste liksom konditionen hållas i gång genom regelbunden träning. Dagligt stående på ett ben eller på en balansplatta är vanliga vardagsrekommendationer. Men det här verkar röra sig om något utöver den normala försämring av balansen som kommer med åren.

Det är bra att du sökt läkare och att man har uteslutit farliga bakomliggande sjukdomar i hjärnan. Balanssinnet sitter i nackloben av hjärnan och är ett finstämt centrum. Vad jag inte förstår är varför läkarna inte har fortsatt utredningen. Det låter som om du åtminstone borde få träffa en neurolog och en sjukgymnast.

Annons

Eftersom du säger att den här tendensen till dålig balans funnits i några år kan den förstås vara ärftlig. Utöver störningar i själva balansorganet eller sinnet kan spänningar i nackmuskulaturen ge upphov till den här typen av problem. Men oftare talar man då om yrsel.

Det är inte omöjligt att det kan vara en kombination av spänningar i muskler och ett något försvagat balansorgan som är orsaken, men mitt råd är att inte ge dig. Om du nyligen varit hos en läkare kan du i stället kontakta en sjukgymnast för bedömning.

Gunilla

Annons