Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Varför rusar mitt hjärta?

17 jul, 2013 
Annons

Fråga:

Jag har under några år haft problem med hjärtklappning. En läkare skrev ut Inderal att ta vid behov, vilket hjälpte ganska bra. Läkaren trodde nog att det kunde vara ett samband med min ångest som jag har haft periodvis i flera år. Fick därför även Citalopram mot ångesten. Nu är jag gravid, och tar därför inga tabletter alls. Tyvärr har mina hjärtrusningar kommit tillbaka och är värre än tidigare, och jag är inte så långt gången i graviditeten. Jag kan få rusningar när som helst, oavsett vad jag gör, och blir även väldigt lätt andfådd. Vad kan detta bero på?

Katta

Svar:

Det här är självklart något som du ska ta upp med barnmorskan på mödravården och med den läkare som är knuten dit. Oavsett orsaken till dina hjärtklappningar ska både du och ditt barn få hjälp att må så bra som möjligt under graviditeten. Andfåddheten kan ha med hormonella omställningar att göra och till exempel bero på att du samlar på dig vätska i kroppen nu. Ett lågt blodvärde är inte ovanligt och kan bidra till att man blir både trött och andfådd eller får en lite snabbare hjärtrytm.

Annons

Men visst är det läge att du tar upp hjärtrusningen med läkaren som kanske då, förutom att lyssna på hjärtat, tar ett nytt EKG och ser vad dina rusningar kan bero på nu. Förmodligen kollas även din ämnesomsättning genom ett blodprov, där man undersöker halten av sköldkörtelhormon.

När du skrivs in på mödravården går man alltid igenom din tidigare sjukdomshistoria och det som kan vara relevant i samband med din graviditet. Man tar prov på blodvärde och blodsocker, och kollar även blodtrycket. Det ger en övergripande hälsokoll. Verkar allt i sin ordning kan det kanske ändå handla om en oro eller ångest som ligger under ytan, och det är förstås viktigt att du får hjälp och stöd att hantera den. Säkert finns det någon eller några terapeuter kopplade till mödrahälsovården där du bor, som för det första kan bekräfta för dig om det handlar om ångest och därefter ge dig verktyg att hantera den.

Jag tänker på KBT, kognitiv beteendeterapi, men det är möjligt att ni hittar egna sätt för dig att må bra och slippa hjärtklappningen.

Annons

Det är förstås bra att undvika läkemedel i så stor utsträckning som möjligt när man är gravid, men ibland kan det ändå behövas och tillsammans med sin läkare får man i varje enskilt fall avgöra om man ändå behöver någon behandling. Både Inderal, som dämpar hjärtrytmen, och Citalopram, som fungerar mot både nedstämdhet och oro, är mindre lämpliga att ta sent i graviditeten och jag förutsätter att ni hittar andra sätt att hantera dina rusningar. Tänk också på att motionera regelbundet, se till att få sova gott och ät hälsosamt.

Gunilla

Annons