"Varför rapar jag så mycket"? Läkaren svarar

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Fråga: Jag har börjat rapa ovanligt mycket, speciellt efter maten och oavsett vad jag har ätit. Det är som att luften inte kommer ut och jag måste pressa fram raparna. Om jag inte gör det får jag ett hungersug. Rapandet börjar bli ett socialt problem – vad ska jag göra?

Nina

 

Svar: På något sätt har din matsmältning kommit i otakt. Vi kallar det dyspepsi och det kan ta sig i uttryck i just ökade rapningar, sura uppstötningar eller halsbränna. Att du känner ett sug ibland talar också för att du är orolig i magen. Det kan vara så att du har lite för surt maginnehåll. Det kan vara ett tecken på att du är stressad. Du skriver inget om din tarm har ändrats, det vill säga om du gått på toaletten mer sällan eller oftare nu.

Om det är så kan det vara ett tecken på att tarmen inte heller jobbar som den brukar. Då kan det ta lite stopp ibland och det gör att matspjälkningen reagerar genom att bilda mer gaser. Man behöver alltså sätta hela magen och tarmen i ett sammanhang för att förstå vad det är som gör att du rapar mer. Det finns en rad preparat på apoteket för att underlätta både rapningar och hungersug i magen som man kan ha periodvis i livet.

Läs också: 4 saker dina rapar vill säga dig

Flera av läkemedlen syftar till att dämpa magsyran så att den blir mindre retande och minskar suget. Det finns ju även gamla vanliga Samarin, alltså bikarbonat, som under lättar rapningen så att du slipper tvinga fram den. Testa de här sakerna och skriv gärna dagbok om hur du ätit och hur magen mår.

Om du inte känner dig bättre längre fram behöver du söka läkare.

 

Tinnitus – det finns hjälp att få

Slipp din tinnitus!

Läs också: Tinnitus – det finns hjälp att få

 

 

Redaktionens tips
Dela på: