Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Glädjebeskedet: Alla ska få vaccin före sommaren

29 mar, 2021 
Vaccinsamordnare Richard Bergström
Alla vuxna svenskar som vill kommer att få en första vaccinspruta före sommaren. Det meddelar vaccinsamordnare Richard Bergström.
Annons
Coronavaccin effektivt för gravidaBrand logo
Coronavaccin effektivt för gravida

Vaccinationen mot covid-19 har kantats av förseningar och andra problem, såsom exempelvis pausandet av Astra Zenecas vaccin.

Vaccin mot covid-19 före sommaren

Men under måndagkvällen gav vaccinsamordnare Richard Bergström ett glädjande besked. Till Aftonbladet säger han att en-dos-vaccinet Jensen från Johnson & Johnson kommer att levereras i cirka 1,2 miljoner doser till Sverige innan juni är slut. Det innebär att alla vuxna som vill ha vaccin kommer att få minst en spruta innan halvårsskiftet.

– Den 16 april går lastbilarna från Belgien. Jag har full tilltro till Janssen. Det är ett typiskt pandemivaccin där man satsat på en dos. Dessutom har studier visat att det är effektivt mot svår sjukdom och död när det kommer till den Sydafrikanska-varianten, säger han till Aftonbladet.

Richard Bergström har tidigare sagt att fem miljoner svenskar ska vara färdigvaccinerade i slutet på juni, något han alltså står fast vid i dag.

– Målet sätter regeringen och SKR (Sveriges kommuner och regioner). Men jag vågar säga att alla vuxna som vill ha ett vaccin kommer att ha fått åtminstone en spruta innan halvårsskiftet. Därefter är det bara att räkna. Astra Zeneca har det längsta intervallet mellan doserna, vilket är 3 månader. Pfizer och Moderna har sex veckor och man behöver endast en spruta av Janssen, säger han.

Foto: TT

Annons