Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTBE

Vaccin mot klamydia kan bli verklighet – som nässpray

20 okt, 2017 
Klamydia är en av våra vanligaste könssjukdomar och i dag är det ända skyddet kondom/slicklapp eller avhållsamhet. Men snart kan det finnas ett vaccin – som du dessutom kan ta i form av en nässpray.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Över 36 000 fall av könssjukdomen klamydia rapporterades under förra året. Idag finns inget vaccin mot sjukdomen, som i värsta fall kan leda till sterilitet. Men många forskare runt om i världen jobbar på att hitta ett.

Vid Örebros universitet håller några forskare på att se om det går att utveckla ett klamydiavaccin som går att ta som nässpray istället för en spruta.

Läs också: Din förstoppning kan bero på en könssjukdom

– Det är ett nytt och enkelt sätt att vaccinera, där man ger det i form av nässpray eller näsdroppar istället för en injektion. Och det blir i så fall det första vaccinet – om det blir en kommersiell verklighet av det – mot den här väldigt vanliga könssjukdomen, säger Sören Andersson, professor vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet, till SVT.

Tanken är att om man får in vaccinet i kroppen via slemhinnorna i näsa och svalg kommer det att sprida sig snabbt vidare till könsorganen, eftersom koppens slemhinnor är sammankopplade.

Läs också: Kliar det i underlivet? Här hittar du hjälpen! 

Forskarna räknar med att om vaccinet blir verklighet så dröjer det 5-10 år innan det når marknaden.

Källa: SVT Nyheter   Foto: IBL

Annons