Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Sant och falskt om täta bröst – 6 vanliga påståenden

02 okt, 2020 
kvinna som greppar brösten
Hur känns det att ha täta bröst, vilka har det och vilka eventuella risker innebär det? MåBra reder ut sex vanliga påståenden om täta bröst och bröstcancer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är täta bröstBrand logo
Det här är täta bröst

Varannan bröstcancerdiagnos upptäcks inte vid mammografi med anledning av många kvinnor har så kallade täta bröst. Detta innebär en tät bröstkörtelvävnad, vilket precis som den eventuella tumören blir helt vit på bilden som tas under en mammografi. Därför är det bra att göra sig uppmärksam på vad som gäller i frågan, och hur du tar reda på om du ligger i riskzonen.

6 påståenden om täta bröst – sant eller falskt

Tät bröstvävnad gör att dina bröst känns tyngre

FALSKT

Brösttäthet kan inte urskiljas genom sin vikt. Tätheten av bröstvävnad, som är en kompott av mjölkkörtlar, mjölkkanaler och bindväv, kan bara synas i ett mammogram. Motsvarigheten – om man inte är tät bröstvävnad – är att man har bröst som består av mer fettvävnad. Men bröst med denna uppsättning kan alltså väga lika mycket som så kallade täta bröst.

Att ha täta bröst ökar risken för bröstcancer

SANT

Kvinnor med täta bröst har ökad risk att drabbas av bröstcancer i förhållande till kvinnor med bröst som primärt består av fettvävnad. Risken uppges även stegra ju tätare bröstvävnaden är. Svårigheten i att undersöka gör även att bröstcancern ofta upptäcks i ett senare skede.

Annons

Äldre kvinnor har oftast täta bröst

FALSKT

Kvinnor som inte ännu kommit in i klimakteriet har oftare täta bröst. Under klimakteriet minskar antalet mjölkkörtlar och lämnar mer fettvävnad – det vill säga icke-tät bröstvävnad. Men för vissa händer inte detta och man kan så ledes ha täta bröst hela livet, detta framförallt om man genomgår någon form av hormonbehandling men kan också bero på ärftlighet. Bröstens täthet har även i vissa fall visat sig kunna variera från år till år.

Ju mer du väger desto mer tät bröstvävnad har du

FALSKT

Det är oftare motsatsen gäller, det vill säga – en lägre vikt innebär generellt en tätare bröstvävnad. En högre vikt, likväl som naturligt stora bröst, har tvärtom ofta mer fettvävnad. Det finns dock undantag från detta, och det är således inget man bör ta för givet. Enbart en mammografi kan säkert avgöra hur det ser ut i ditt fall.

Nästan hälften av alla kvinnor har täta bröst

SANT

Ja nästan. I Sverige har drygt 40 procent av kvinnorna mellan 40-74 år så kallade täta bröst, varav 10 procent har mycket täta bröst. Unga kvinnor har nästan alltid täta bröst, men med åren omvandlas körtlar och bindväv till fett. Omvandlingen påskyndas av barnafödande, amning och naturligt åldrande.

Annons

En mammografi är det enda metoden för att upptäcka bröstcancer

FALSKT

Kvinnor med tät bröstvävnad kan med fördel genomgå ytterligare undersökningar som komplement till mammografi, som med säkerhet kan utesluta cancer. Ultraljud och magnetröntgen är sådana alternativ. Forskare håller även på att utveckla en ny metod – så kallad ”kontrastförstärkt mammografi” – som ämnar till att bättre kunna hitta tumörer i framförallt täta bröst.

Källa: Bröstcancerförbundet

Foto: TT

LÄS MER:

Mammografi missar varannan bröstcancer i täta bröst

Det här är täta bröst – och så vet du om du har det

Täta bröst: Ellinor hade bröstcancer i sex år innan den upptäcktes

Hur vet jag om mina bröst är täta?

Vad är täta bröst?

Genom att ställa frågan ”har jag täta bröst?” vid nästa mammografi kan du få reda på vilken brösttyp du har. Med kampanjen #greppabrösten vill MåBra sprida information och kunskap om täta bröst. Vad innebär det, är det farligt och hur vet man om man har det?

Läs mer om täta bröst här!

Annons