Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Skydda dig i solen! 5 tips för soldyrkare

15 jul, 2014 
Kvinna på stranden med solhatt
Älskar du att sola och ligger gärna på stranden och pressar all din lediga tid i sommar? Så här undviker du att bränna dig, och minskar därmed risken att drabbas av cancer senare i livet.
Annons
7 ämnen i din solkräm som kan vara farligaBrand logo
7 ämnen i din solkräm som kan vara farliga

Den allvarligaste formen av hudcancer, malignt melanom, blir allt vanligare i Sverige. Enligt Cancerfonden har antalet fall fördubblats sedan år 2000, och en av orsakerna är att många inte tänker på att skydda sig mot solen till vardags. Risken att drabbas av hudcancer ökar ju fler gånger du har bränt sig i solen. Här är fem sola-säkert-tips att ha i huvudet under semestern:

Så skyddar du dig i solen

  • Håll dig i skuggan eller inomhus mellan klockan 11 och 15, då solen är som starkast. Sitter du i skuggan tar solen ändå, så du behöver inte oroa dig för att inte få färg.
  • Skydda dig med kläder! En långärmad tröja, ett par sköna svala byxor och en solhatt eller keps är ett perfekt skydd! Var särskilt noga med att skydda barn, som är extra känsliga i solen, med kläder.
  • Smörj in dig! Använd ett solskydd med hög faktor på de områden som inte täcks av kläder. Solskyddsmedlet ska skydda mot både UVA- och UVB-strålning, ha högre faktor än 15 och gärna vara vattenfast. Smörj igen efter några timmar eller efter att du badat.
  • Glöm inte glajjorna! Visste du att solglasögon inte bara skyddar dig mot att bli bländad av solen? Risken för att drabbas av ögonsjukdomen gråstarr ökar om du är ute i starkt solljus utan att skydda ögonen. Här tipsar vi om sommarens snyggaste modeller: Trendiga solglasögon 2014
  • Sola inte solarium. Är det regnigt på semestern? Köp hellre en brun utan sol-produkt än för att få till brännan. Solariesolande kan precis som vanligt solande ge upphov till hudcancer. Extra farligt är det för barn och ungdomar.

Källor: Cancerfonden, 1177.se

LÄS OCKSÅ:

Bränt dig i solen? Ta dessa symtom på allvar

Är din hud röd eller svider? Det kan vara ett tecken på att du bränt dig i solen.

Läs mer: Bränt dig i solen? Ta dessa symtom på allvar

Håll koll på dina leverfläckar i sommar…

Allt fler svenskar drabbas av hudcancer – och allt fler dör av sjukdomen. Här är läkarnas så kallade ABCD-lista, som de utgår från när de undersöker leverfläckar.

Läs mer: Håll koll på dina leverfläckar i sommar…

Sola säkrare med senaste prylarna!

Nu kan du ta hjälp av din mobiltelefon och andra smarta hjälpmedel – både för att undersöka födelsemärken och mäta din soltid.

Läs mer: Sola säkrare med senaste prylarna!

Annons