Salta sanningen: Fem finmalda fakta

Att ett minskat saltintag skulle minska risken att drabbas av hjärt- kärlsjukdom är ett välbekant råd. Nu visar en metastudie att tipset kan tas …med en nypa salt!

Forskare vid Exeter University har undersökt 6 500 personer och funnit att mindre salt kost istället kan ha ett samband med en för tidig död då patienten redan led av hjärtproblem.

Slutsatsen får stöd från en belgisk studie där 4 000 män och kvinnor under 60 år deltog. Där fann forskarna att de som åt kost med mindre saltinnehåll löpte något större risk att drabbas av hjärtproblem än de som åt normalsaltad eller mycket salt mat.

Salt – ett hetare ämne än peppar

Teorin får mothugg från tidigare studier, där bland annat forskare från Australien bevisat att det tar 30 minuter för salt kost att märkbart påverka hjärtat och artärernas förmåga att pumpa blod.

Här är några sanningar och myter kring vår vanligaste krydda:

Sant

För mycket salt ökar blodtrycket. Saltet binder vätska och ett underskott av vatten i kroppen gör att blodtrycket stiger. Något som i sig kan orsaka hjärtproblem på sikt. En alltför saltrik kost kan också ha negativ inverkan på mediciner mot högt blodtryck.

Falskt

Du behöver mer salt om du svettas. Personer som tränar mycket, eller svettas av värmen, får ofta rådet att äta mer salt. Men sanningen är att den mängd vi får i oss av den dagliga kosten täcker behover mer än nog.

Sant

Salt är beroendeframkallande. Faktum är salt kan skapa samma beroende som cigaretter. Ett forskarteam från USA kunde se att längtan efter salt mat aktiverade samma hjärnfunktioner som nikotinbehov.

Falskt

Maten smakar mindre utan salt. Om du har vant smaklökarna vid salt mat går det att avvänja dem. Prova att minska saltet, efter några veckor har du vant dig vid den nya nivån – och antagligen fått nya smaksensationer på vägen!

Sant

Salt kan göra dig överviktig. Salt binder vätska och personer med normalt saltintag kan ha upp till 1,3 kg extra kroppsvikt på grund av detta.

Källa: The Sun

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Utvald läsning