Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Så mycket choklad behöver du äta för att det ska vara nyttigt

25 nov, 2016 
Hur mycket choklad är nyttigt?
Choklad kan vara rena naturmedicinen – men är samtidigt väldigt kaloririkt. Så hur mycket bör man äta egentligen för att få i sig tillräckligt av det hälsosamma, utan att det syns på midjemåttet? Här är svaret!
Annons

Att choklad är nyttigt för dig är kanske inget nytt – men vet du hur mycket du måste äta för att det ska göra någon skillnad?

Det är främst mörk choklad som är späckat av nyttiga antioxidanter, som kan motverka högt blodtryck, öka din prestationsförmåga och förbättra din syn, bland annat.

Läs om fler hälsofördelar med choklad här!

En studie från 2010 visar till och med att en liten bit mörk choklad kan minska risken för en stroke med nästan 40 procent! Men det spelar förstås roll vilken typ av choklad du väljer. Minst 70 procent kakao ska det vara – vit choklad är det sämsta alternativet.

Ju mer processerad chokladen är, desto mindre av de hälsosamma ämnena innehåller den, vilket också påverkar hur mycket du behöver äta för att det ska vara nyttigt. Ju fler processer den har gått igenom, desto större är dessutom halten tillsatt fett och socker.

Men även om du väljer en riktigt mörk choklad kaka, så tänk på att en 100 grams chokladkaka med 80 procent kakao innehåller omkring 600 kalorier.

Annons

Forskaren Rishikesh Patel, som ligger bakom en studie där ett gäng cyklister fick äta 40 gram choklad om dagen för att se om deras prestation förändrades, säger så här:

– Jag skulle hålla mängden till omkring 30 gram per servering, utifrån kalorisynpunkt sett.

Då hamnar kalorimängden på strax under 200 kcal, och du får fortfarande i dig tillräckligt av nyttigheterna för att din kropp, och framförallt ditt hjärta, ska tacka dig.

Källa: Runners World

 

Ditt sötsug kan vara mineralbrist! Så tolkar du signalerna

Sötsuget kan vara mineralbrist
Annons