Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Ryggskott – bästa tipsen för att slippa ont i ryggen

04 dec, 2016 
Har du ont i ryggen – en smärta som dök upp plötsligt? Det kan vara ryggskott, eller lumbago. Här kan du läsa om symptom, behandling och övningar med mer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Vad är ryggskott?

Ryggskott, eller lumbago som det heter på engelska och läkarspråk, är en plötslig och intensiv smärta som uppstår i ländryggen. Den som fått ett ryggskot har svårt att röra sig på grund av smärtan, och det är en av de vanligaste orsakerna bakom sjukskrivningar och till att folk går till en kiropraktor.

Ryggskott kan slå till i vilken ålder som helst, och omkring åtta av tio får det någon gång i livet.

Smärtan kan ha sin grund i musklerna, lederna, diskarna eller ledbanden. Ofta är smärtan fokuserad kring ländryggen, men den kan även ståla ut i skinkorna eller ner i benen. I ryggraden blir det en nedsatt rörlighet mellan två eller fler av diskarna, vilket leder till muskelryckningar som kan skada en disk i värsta fall. Musklerna omkring ryggraden, skinkorna och höfterna kan ofta kännas spända. Om spänningen ligger i mitten av ryggen kan man till och med få svårigheter att andas.

Annons

Ryggskott finns i två olika former – akut eller kronisk.

Läs också: Diskbråck, ischias eller ryggskott – få hjälp med vår stora guide

Orsaker till ryggskott?

Ryggskott slår gärna till plötslig, ofta när du gör något vardagligt som att böja dig ner för att knyta skorna eller lyfter upp ditt barn. Men det är sällan en enskild händelse som ligger bakom – istället handlar det om upprepade påfrestningar under en längre tid. Du kanske har en dålig hållning eller arbetsställning, tränar öjämt eller inte alls eller gör tunga lyft på fel sätt.

Det kan även bero på att du har en inflammation i lederna i ryggen efter förslitning, något som ofta förekommer hos lite äldre människor

Hur länge har man ryggskott?

I början gör i stort sett alla rörelser ont, men efter hand som läkningen fortgår avtar smärtan. Det är dock viktigt att hitta ställningar som gör att du känner så lite smärta som möjligt under den här tiden för att kunna läka ordentligt. Smärtan borde ha avtagit helt efter några få veckor.

Ryggskott eller diskbråck?

Vad kan du göra mot ryggskott?

Hitta orsaken. Först och främst är det viktigt at reda ut vad den bakomliggande orsaken är, för att kunna förhindra nya ryggskott i framtiden som annars kan skada ryggraden kroniskt.

Annons

Håll dig i rörelse! Det håller i gång kroppens naturliga rörelsemönster och hindrar ryggen från att stelna till. Stillasittande och vilande förvärrar bara ryggskottet.

Träffa en läkare. Om du inte har haft ryggskott förut och är säker på att det är vad du drabbats av – gå till en läkare, om inte annat som för att utesluta att det är något annat du har, som problem med njurarna, reumatism eller benbrott. Och om smärtan inte försvunnit efter några veckor är det definitivt läge att uppsöka läkare.

Gå till en kiropraktor. En kiropraktor kan hjälpa dig med behandlingar och även lägga upp ett rehabiliteringsprogram för dig. Om du inte vet vad som kan ha orsakat ryggskottet så kanske kiropraktorn kan hjälpa dig ta reda på det.

Smärtlindring med värktabletter när det behövs.

KBT, kognitiv beteendeterapi, som ändrar förhållningssättet till värken.

Ryggskola på sjukhus eller hos sjukgymnast där man lär sig sköta sin rygg.

Annons

TENS står för transkutan nervstimulering och ger smärtlindring. TENS-apparaten, stor som en mobil ungefär, avger pulserande mikroströmmar som stimulerar nerverna och blockerar smärtan. En behörig sjukgymnast visar rätt frekvens och var elektroderna ska fästats. Behandlingen kan man göra själv hemma.

Hjälpmedel: Svankstöd, specialutformade sulor, kuddar och madrasser.

Behå: Använd en behå som avlastar och är i rätt storlek.

Sittmöbler & arbetsbord: Välj en stol som ger en sittställning som avlastar ryggen samt höj- och sänkbara arbetsbord.

Läs också: Blir kvitt ryggsmärta med 4 enkla övningar

Andra metoder som kan hjälpa?

Alexanderteknik ökar kroppsmedvetandet och förståelsen för hur ett balanserat och koordinerat rörelsemönster kan minska smärta och kronisk värk, www.alexanderteknik.se. På www.at-sverige.se finns en officiell lista över verksamma lärare i Sverige, samt information om tekniken.

Annons

Feldenkraispedagogik lär ut hur man rör sig fritt och lätt, bär mindre stress i kroppen och slutar göra det som gör ont. www.feldenkraismetoden.org

McKenzie-metoden lär ut enkla övningar som kompenserar för den olämpliga belastning som lederna och musklerna utsätts för. www.mckenzie.se

NSA, Network Spinal Analysis, är en mjuk kiropraktisk metod som förbättrar kommunikationen mellan kropp och nervsystem. www.ryggrorelsen.se

Revolving är en massage som gör att spänningarna, inte bara i musklerna utan också i muskelhinnorna, släpps och då återskapas korrekta rörelsemönster och balans. www.revolving.se

Naturliga hjälpmedel mot ryggskott

Vill du inte testa dessa hardcore-metoder, utan håller dig till kiropraktor och vila, så kan du boosta din egen kropps förmåga till läkning av ryggskott. Här är några naturliga läkemedel som sägs hjälpa.

Is. Lägg några iskuber i en handduk och lägg mot den smärtande delen i ländryggen, det kan lindra smärtan. Sluta dock genast om musklerna börjar krampa eller stelna mer.

Annons

Värme. En värmedyna, en varm dusch eller en stund i bastun kan få musklerna att slappna av och lindra smärtan.

Vitlök. Vitlök är vår mest populära krydda som också har antiinflammatoriska egenskaper. Släng i en extra klyfta när i middagen.

Ingefära. Krydda maten med färsk ingefära, eller koka dig en kopp ingefärste. Det är liksom vitlök antiinflammatoriskt och kan hjälpa med att dämpa svullnad och smärta i ländryggen.

Kamomill. Låt någon som är lätt på handen massera in lite kamomillolja på din ömma rygg, eller gör en kopp kamomillte. Örten sägs ha lugnande effekt, så ta en kopp på kvällen så kanske du får en god natts sömn – trots smärtan.

Kål. Ett gammalt husmorsknep är att låta några kålblad ligga i blöt i mjölk några timmar och sedan lägga bladen på tygen. Linda en gasbinda runt för att hålla bladen på plats.

Potatis. Ja, en ännu märkligare huskur är att koka och mosa potatis och smeta ut över ländryggen. Låt det ligga i cirka 30 minuter och ta sedan ett välgörande bad.

Corestärkande övningar kan förebygga ryggskott.

Träning och ryggskott

Det är som sagt viktigt att hålla igång trots smärtan. Promenader och lätt träning kan hjälpa. De ryggövningar du vanligtvis kör på gymmet kommer antagligen att göra problemen värre. Här visar den legitimerade naprapaten Fredrik Jensen tre övningar du med ryggskott kan testa:

Här har vi även några övningar som Ischiasspecialisterna rekommenderar:

Ryggskott övningar 1

Börja med att ligga ned på ryggen i en relativt hård säng eller på ditt golv.

Utför sedan följande:

  • Höj dina knän till de är positionerade över magen.
  • Ta ett tag i insidan av dina smalben och sära lite på dina knän.
  • När du andas ut ska du låta dina knän sära sig ytterligarelite.
  • Ligg gärna på detta sätt i flera minuter, håll positionen och andas lugnt och djupt.
  • För sedan långsamt och försiktigt ihop dina knän igen.

Ryggskott övningar 2

  • Lägg dig återigen på rygg och böj dina knän.
  • Dra fötterna mot sängen eller mot golvet till de är nära din stuss.
  • Pressa ryggen mot golvet eller sängen och andas lugnt in och ut.
  • Håll positionen några sekunder och gå sedan tillbaka till positionen där dina knän är uppdragna mot din bröstkorg.
  • Upprepa tre-fyra gånger

Källa: Kiropraktorcentrum, Health Digest, 1177 Vårdguiden

Ont i ryggen Här är okända orsakerna

ont-i-ryggen-orsaker

Läs också: Ont i ryggen Här är okända orsakerna

Annons