Reumatismen försvann med rätt mat!

"Maten botade reumatismen"

Anna Grönlund är i dag frisk reumatiker, men vägen dit har varit lång och krokig. Hon har provat på det mesta för att bli fri från krämporna, både traditionella och alternativa metoder.

Allting började redan när hon var fem år och blev behandlad mot reumatism för första gången. Då fick hon kortison och malariamedicin som tog ner svullnad och värk. Det hjälpte emellertid bara tillfälligt; två år senare kom symtomen tillbaka och läkarna ville steloperera henne.

– Mina föräldrar blev desperata och tog med mig till Alma Nilsson, som drev ett hälsohem i Järna. Jag fick dricka potatisavkok med färskpressad vitlök tre gånger om dagen och fruktfasta i en vecka  och det hjälpte! Efter det rådde Alma mig att äta vegetarisk kost och vara försiktig med mjölkprodukter, berättar Anna.

Anna mådde bra igen, reumatismen verkade ha försvunnit helt. Åren gick, livet flöt på och hon bildade familj. Anna blev ofta smittad av barnens förkylningar och fick ont i lederna, men med hjälp av potatisavkok försvann smärtan. På fritiden dansade och tränade Anna regelbundet utan några problem.

Men så plötsligt, när hon närmade sig 40, dök den forna stelheten upp. Det gjorde ont i knälederna, händerna, fötterna, ja, i hela kroppen.

– Jag tror att det som gjorde att värken kom tillbaka var en kombination av att jag var stressad och att jag hade ätit en del mjölkprodukter. Jag hade vid den tiden två småbarn, ett intensivt jobb, en trädgård att ta hand om och hade dessutom haft ett par omgångar av halsfluss, säger Anna.

Hon blev riktigt dålig och kunde inte längre gå utan kryckor. Käkarna gick inte att öppna mer än att en halv körsbärstomat fick plats. Kollegerna på jobbet fick bära Annas fikamugg – hon orkade helt enkelt inte hålla i tekoppen själv.

– Jag kände mig väldigt utsatt och rädd, rädd för att kroppen skulle sluta fungera och att jag skulle ha ont resten av livet, säger Anna.

Hon blev inlagd på sjukhus där hennes knä blev punkterat och hon fick återigen kortisonsprutor. Sedan började läkare tala om att hon borde ta cellgifter i låg dos, som är en vanlig behandling mot reumatism. Anna vägrade.

– Jag ville inte ta starka mediciner som bryter ner kroppen på sikt. Jag tror inte att cellgifter fungerar i det långa loppet. I stället sökte jag en alternativ medicinsk metod och läste om doktor Rolf Nordemar, som behandlar reumatiker med bland annat kinesisk akupunktur. Jag fick en remiss till honom och efter ett par behandlingar blev jag successivt bättre.

I samband med att Anna började med akupunkturen bytte hon också jobb, började prioritera träning och umgås med människor hon tycker om. Hon tog även bort alla mjölk- och äggprodukter ur sin kost och blev vegan på heltid. Efter ett halvår var hon frisk.

– Jag märkte en tydlig skillnad, jag kunde utan problem dansa på min 40-årsfest. I dag mår jag jättebra och tar inga mediciner alls. Jag håller en sträng diet och motionerar regelbundet. När jag stressar för mycket på jobbet väljer jag att prioritera närhet och relationer, liksom att göra roliga och stimulerande saker för min egen skull. Lite skämtsamt brukar jag säga till människor jag möter att jag föredrar rödbetor framför rullstol, säger Anna.

 

AV: Sanne Waldner

FOTO: Inger Bladh

Utvald läsning