Rädd att bli dement? Då ska du göra det här!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Ju starkare kropp, desto skarpare hjärna. Så kan man sammanfatta en ny studie där man tittat på styrketräningens effekt på personer som har ett förstadium till demens. Att bygga upp muskler bygger nämligen upp hjärnans funktioner också.

I studien lät man en grupp personer mellan 55 och 86 år träna styrketräning. Alla hade tidiga tecken på demens, bland annat problem med minnet, vilket kan vara en tecken på att man håller på att utveckla Alzheimers. De fick träna styrketräning två gånger i veckan under sex månader. Träningen skulle vara så tung att deltagarna hela tiden fick jobba på 80 procent av sin maxkapacitet. Deras hjärnor undersöktes sedan med magnetröntgen. Forskarna såg att det inte bara var musklerna som växte, det gjorde även vissa delar av hjärnan. Därmed förbättrades också minne och andra kognitiva funktioner.

Samma forskare har också gjort en studie där man jämförde styrketräning med minnesträning. Man såg även då att styrketräning satte fart på hjärnans funktioner, medan man inte såg samma effekt av minnesträning.

Forskarnas rekommendation är att alla som vill hålla hjärnan i form långt upp i åren bör styrketräna åtminstone två gånger i veckan. Det, tillsammans med en sund kost, anses minska risken för demenssjukdomar.

Källa: Journal of American Geriatrics Society

Träningen som kan förlänga ditt liv – med 15 år!

Styrketräning

Träna styrka är viktigt för att hålla kroppen ung och stark. Styrketräning hjälper även till att hålla övervikt och sjukdomar borta.

Läs mer: Träningen som kan förlänga ditt liv med 15 år

 

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på: