”Jag är varm och luktar illa – vad är det som händer?”

Doktorn svarar

FRÅGA: Jag är en kvinna på 57 år. Under det senast året verkar det som min kroppstemperatur har stigit och jag har börjat lukta illa. Det är hemskt och jag tänker hela tiden på det! Har testat riktigt starka deodoranter, men ingen fungerar till hundra procent. Är det något allvarligt fel på mig?

/ Anneli

Se också: Det här händer i klimakteriet

Det här händer i klimakteriet
1:23

Efter reklamen: Det här händer i klimakteriet

(1:23)

Slå på ljud

”Det kan vara hormonerna som har ändrats”

SVAR: Dålig kroppslukt är inget vanligt symtom man brukar söka för, men gör man det får man successivt gå igenom eventuella andra symtom som kommit samtidigt.

Jag vet inte om det handlar om att du känner dig varm och kanske svettas mer på grund av att du är i övergångsåldern. Du beskriver inga direkta vallningar, utan verkar känna dig varm hela tiden. Det kan vara hormonerna som har ändrats i din kropp, utan att det behöver betyda något allvarligt.

Det finns också ett tillstånd där man svettas överdrivet mycket, hyperhidros, men det brukar dyka upp tidigare i livet. Det är också bra att fundera över om man börjat med någon ny diet eller ny medicin som skulle kunna ha ändrad kroppslukt som biverkan. Det är inte vanligt, men kan förekomma.

Ibland kan lukten komma från underlivet eller bero på en ändrad bakterieflora i munnen som ger dålig andedräkt. Som du märker finns det flera saker att ta ställning till. Det kan ändå vara värdefullt att låta en doktor utesluta vanliga hormonella förändringar som diabetes eller sköldkörtelproblem. De är förhållandevis tydliga och relativt enkla att kontrollera genom en vanlig kroppsundersökning och blodprovstagning.

När det är gjort och du har fått diskutera igenom ditt problem med en läkare, kan du få råd om exempelvis deodoranter eller antiperspiranter du kan testa. Men ­förhoppningsvis hittar ni en orsak till din värmekänsla och nya lukt som du kan behandla.

Lycka till!

/Gunilla Hasselgren

Det här är överdriven svettning

  • Hyperhidros, överdriven svettning, orsakas av överaktiva svettkörtlar i främst händer, fötter, armhålor eller ansikt e. Orsaken till överaktiva svettkörtlar är inte känd.
  • Det finns också en annan typ av överdriven svettning, ­sekundär hyperhidros. Den beror på bakomliggande orsaker som diabetesneuropati, tumörer, sköldkörtelproblem och menopaus. Även antidepressiva mediciner kan ligga bakom.
  • I första hand ska man testa att behandla med aluminiumklorid som finns receptfritt på apotek. Det finns också ett receptbelagt läkemedel, oxybutynin, som kan hjälpa. ­Hyperhidros kan också behandlas med botox-injektioner.

Foto: TT

Läs mer:

Läkaren: Så äter jag för att leva längre

Läkaren: Därför är vissa sjuka väldigt länge i covid-19

Kan jag sänka blodtrycket utan medicin? Doktor Gunilla svarar

Utvald läsning