Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Oväntade egenskapen som kan vara demens

17 nov, 2016 
Tecken på alzheimers
Ny forskning visar att personer med anlag för alzheimers sjukdom har svårt med ett av sinnena.
Annons

Har du svårt att skilja på dofter? Det kan vara ett tidigt tecken på demenssjukdomen alzheimers, eller på att du bär på en ökad risk för att drabbas av sjukdomen. Det visar en ny amerikansk studie.

I studien ingick både friska och alzheimersjuka människor. Alla fick göra lukttester som sedan analyserades. I ett test fick de lukta på tio olika dofter, bland annat mentol, kryddnejlika, jordgubbar, rök och citron – och säga om de kände igen dem. Sedan fick de beskriva dofterna.

I nästa test fick de lukta på samma dofter plus ytterligare tio, bland annat banan, vitlök, körbär, persika och choklad. Sedan fick de säga vilka som förekommit i de första testet. De flesta som inte klarade av detta, hade också förändringar i hjärnan som är vanliga vid alzheimers.

5 tidiga tecken på demens – så upptäcker du dem

Det fanns även personer bland de med normal kognitiv förmåga som hade svårt att skilja på dofter. När forskarna undersökte dem visade det sig att många bar på en gen som är kopplad till en ökad risk att få alzheimers.

Bara i Sverige beräknas 100 000 människor lida av alzheimers sjukdom. Att upptäcka sjukdomen tidigt är viktigt eftersom ju snabbare behandling sätts in, desto mer kan förloppet hejdas. Och kanske kan lukttester så småningom bli ett nytt sätt att upptäcka alzheimers sjukdom i ett tidigt stadium.

 

Sonen och demenssjuke pappan sjunger i bilen – klippet alla talar om

Pappan minns trots alzheimers

Se klippet och läs artikeln här: Sonen och demenssjuke pappan sjunger i bilen

Annons