Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Vill du operera synfel? Här är fördelar och risker med ingreppen

11 apr, 2022 
öga som opererats för att korrigera synfel
Allt fler väljer att operera sitt synfel för att slippa glasögon och linser. Många vittnar om att de fått livet tillbaka, men det finns också risker som man bör vara medveten om. Det här kan du vilja väga in om du överväger en operation.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

aI dag erbjuder privata kliniker relativt enkla ingrepp som kan göra att man slipper sina glasögon och kontaktlinser. Hur många som väljer att operera sitt synfel är okänt eftersom det inte registreras någonstans.

Se även: Sjukdomarna man kan upptäcka i hud, hår och ögon

Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögonBrand logo
Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon

Hög efterfrågan på ögonoperationer som korrigerar syn

– Det stora antalet kliniker som erbjuder ingreppen skvallrar om en hög efterfrågan som ökat de senaste åren, säger Jan Ygge, ögonläkare, forskare och professor i oftalmiatrik vid Karolinska institutet.

I huvudsak finns det två olika laserbehandlingar och två typer av kirurgiska ingrepp som kan korrigera i princip alla synfel: närsynthet, översynthet, astigmatism och ålderssynthet.

Annons

– I de allra flesta fall blir patienterna nöjda. Men det är trots allt ett kirurgiskt ingrepp i ett friskt öga och det finns alltid en liten risk för komplikationer eller att synen inte blir så bra som man tänkt. Det är viktigt att ha rimliga förväntningar, säger Jan Ygge.

Ju svårare synfel desto svårare att korrigera

Har man ett måttligt synfel är chansen stor att slippa glasögon och linser efter behandlingen. Det kan till exempel vara fördelaktigt om man tränar mycket, har besvär av linserna eller byter mellan flera par glasögon.

Resultatet är permanent, men som ung måste man räkna med läsglasögon när åldern tar ut sin rätt på synen.

För att operera sig ska synfelet vara stabilt, man ska ha friska, färdigvuxna ögon, vara frisk i övrigt och inte gravid eller ammande. Men ju svårare synfel desto svårare att korrigera helt.

Det går inte att ångra sin ögonoperation efteråt

De flesta metoder är inte reversibla.

Annons

– Om resultatet inte blev riktigt som man tänkt, och man såg jättebra med glasögon eller linser innan, kan man behöva leva med det, säger Jan Ygge.

Någonting annat att vara uppmärksam på, enligt JanYgge, är om man hade ögon- lapp som barn. Då kan man ha kvar så kallade dolda skelningar som inte syns eller märks.

– Men det är svårt att veta utan en riktigt noggrann undersökning. Några patienter jag träffat har fått jätteproblem med skelningar efter en operation för att man inte vetat om det.

Fler potentiella risker med ögonoperation

Andra ovanliga men potentiella risker med en operation är:

  • Infektion
  • Torra ögon
  • Näthinneavlossning
  • Sämre kontrastseende
  • Ökad bländningskänslighet.

Foto: TT

Annons