Ont i fotlederna? Här tipsar doktorn om vad det kan bero på

FRÅGA: Jag får värk i båda fotlederna vid promenader och måste ofta stanna och vila en stund innan jag kan fortsätta gå. Är det fönstertittarsjuka? Men då får man väl smärta högre upp på vaderna, vad jag förstått? Det känns som att det är själva fotlederna och inte underbenen som gör ont. Vad kan det vara?

/Linda, 56

”Det kan ha att göra med dina skor”

Du har rätt i att det inte verkar vara fönstertittarsjuka. Den beror på dålig blodförsörjning till benen på grund av åderförfettning och stela blodkärl. Du är lite för ung för detta, om du inte har stark ärftlighet för det eller är rökare. Då är också, som du säger, smärtan mer tydlig i framförallt underbenen, och man måste stanna med jämna mellanrum för att hämta sig och få tillbaka syre i vävnaderna.

I ditt fall är det ju mer själva fotlederna som känns, men du nämner inte om de ser svullna ut eller känns varma.

Närmast tänker jag att det kan handla om artros i fotlederna. Tillståndet är vanligare i fingrar, knän och höfter, men alla leder kan i princip drabbas. Att du skulle få problem just där skulle kunna bero på att du har haft bekymmer med att du stukat dina fotleder många gånger och att lederna i fötterna har fått jobba lite extra genom åren. Alternativt kan det ha att göra med dina skor, att dina fötter inte tycker att de är så sköna att gå i. Att det är båda fötterna du ha ont i talar för det, liksom att det även skulle kunna handla om artros, eller ledsvikt, som vi ibland också kallar det.

Det stötdämpande brosket i leden förlorar då lite av sin spänst och blir lite tunnare. För att ta reda på om det är artros kan du i första hand söka hos en sjukgymnast/fysioterapeut som kan bedöma hur du belastar dina fötter och ge råd om hur du avlastar och håller rörligheten i fotlederna igång och även minskar på värken.

/Gunilla Hasselgren

Så slipper du ömma fotleder

  • Se över vilka skor du har. De ska ha bra svikt och ”hålla om” foten bra.
  • Gå gärna till en skobutik med ortopedtekniskt kunnig personal om du har möjlighet, annars finns förstås duktiga försäljare på många skoaffärer som kan hjälpa dig.
  • Att promenera mer på mjukt underlag som i ett motionsspår med sågspån är också bättre än att gå på asfalt, om det är promenader som är din huvudsakliga motionsform.

Foto: TT

Läs mer:

Läkaren: Därför är vissa sjuka väldigt länge i covid-19

Varför skenar mitt blodtryck? Doktorn svarar

Kan dåliga tänder skada hjärtat? Doktorn svarar

Utvald läsning