Experten: Därför ökar spridningen av coronavirus under vintern

Fem vanliga frågor och svar om covid-19
Slå på ljud

Det var en tydlig topp under våren, sommaren visade en avtagande utveckling och nu höjs varningar för att höst och vinter blir en ny peak för coronavirusets framfart.

Dr Leana Wen, medicinsk analytiker på CNN har samlat amerikanska experters analyser kring coronaviruset spridning i vinter. Nyhetskanalen sammanfattar de ökade riskerna i tre punkter:

1. Coronavirus ökar alltid under vintern

Viruset som orsakar covid-19 är av typen coronavirus, den nya varianten borde bete sig som övriga i samma grupp. ”Andra coronavirus sprider sig alltid mer under vintertid, det är dessa som gör oss förkylda och orsakar influensa”. Experter tror därför att det nya coronaviruset ska följa samma mönster.

2. Mindre fuktighet ökar spridningen

Under vintern minskar luftfuktigheten. Det gör att partiklar som bär på viruset kan dröja kvar i luften mycket längre. ”Våra slemhinnor i näsan är också torrare och mer sårbara för infektioner”, enligt inslaget på CNN.

Jan Albert, Smittskyddsprofessor vid KI, är inne på samma spår:

– Det är egentligen inte ute som smittspridningen sker. Men det finns en hel del vetenskapligt stöd för att torrare inomhusklimat gör att de här dropparna som bildas när man exempelvis hostar blir mindre och mer lättsvävande, säger han i en intervju med Expressen.

3. Mer tid inomhus ökar risken att smittas av corona

Även CNN gör kopplingar till ökad spridning på grund av mer tid inomhus. Ju kallare väder desto större sannolikhet att vi stannar inne och enligt Wen är det upp till 19 gånger mindre risk att smittas av coronavirus utomhus än inomhus. Det beror till stor del på den naturliga cirkulationen och mängden luft utomhus kontra i inomhusmiljö.

Att träffas utomhus är allra säkrast. Ska ni ses inomhus, håll avstånd och gärna fönstren öppna, tipsar Wen.

SENASTE NYTT OM CORONAVIRUSET:

Ny forskning: Så länge lever coronaviruset på din mobil

Fira jul utan corona 2020 – det här ska du tänka på

Familjemedlem med corona – så lyder de nya restriktionerna

4 saker som ökar risken att du blir svårt sjuk i corona

Utvald läsning