NYTT: Bevisade hjärnskillnader hos personer med ADHD

ADHD kan mätas i hjärnan.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Efter en omfattande studie kan forskare nu bekräfta att personer med ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) har mätbara avvikelser i hjärnan.

Det innebär att samhället kan sluta avfärda ADHD som en etikett som sätts på bråkiga barn.

I studien som publicerats i The Lancet Psychiatry gjorde forskarna jämförelser mellan 1713 personer med ADHD och 1529 utan diagnosen, samtliga mellan 4–63 år gamla. Hjärnvolymen samt sju olika regioner som man tidigare trott har med symtomen att göra mättes.

Läs också: Testa dig själv: Har du vuxen-ADHD?

Det visade sig att den totala volymen och fem av sju regioner var mindre än hos personer utan diagnosen, däribland amygdala och hippocampus.

– Förändringarna är små, i storleksordningen av några få procent, så storleken på studien var helt avgörande för att vi skulle hitta dem. Liknande skillnader i hjärnvolym syns även vid andra psykiatriska rubbningar, framför allt vid svåra depressioner, säger artikelns huvudförfattare, Martine Hoogman vid Radboud University Nijmegen Medical Center i Nederländerna, till TT.

I resultaten kunde man se att skillnaderna var mycket större hos barn med ADHD än hos vuxna med diagnosen, vilket forskarna tror betyder att avvikelserna handlar om en fördröjning i utvecklingen i vissa regioner i hjärnan.

Forskarna hoppas nu att fynden i studien kan leda till att stigmat kring ADHD kan försvinna, att förståelsen för att det inte handlar om dåligt föräldraskap ska öka.

Tidigare studier har gjorts med liknande resultat, men då studiepersonerna varit för få har man inte kunnat dra slutsatser på samma sätt som nu.

Se ocksåvuxen-adhd kan öka risken att drabbas av flertalet sjukdomar.

Källa: TT/Aftonbladet

Foto: Thinkstock

Bråkiga barn? Här är reglerna du aldrig får bryta

Läs också: Bråkiga barn? Här är reglerna du aldrig får bryta

Redaktionens tips
Dela på: