Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

NYTT: Bevisade hjärnskillnader hos personer med ADHD

16 feb, 2017 
ADHD kan mätas i hjärnan.
Nu har forskare hittat avvikelser i hjärnan som kan förklara ADHD – vilket man hoppas kan minska stigmat kring diagnosen.
Annons

Efter en omfattande studie kan forskare nu bekräfta att personer med ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) har mätbara avvikelser i hjärnan.

Det innebär att samhället kan sluta avfärda ADHD som en etikett som sätts på bråkiga barn.

I studien som publicerats i The Lancet Psychiatry gjorde forskarna jämförelser mellan 1713 personer med ADHD och 1529 utan diagnosen, samtliga mellan 4–63 år gamla. Hjärnvolymen samt sju olika regioner som man tidigare trott har med symtomen att göra mättes.

Läs också: Testa dig själv: Har du vuxen-ADHD?

Det visade sig att den totala volymen och fem av sju regioner var mindre än hos personer utan diagnosen, däribland amygdala och hippocampus.

– Förändringarna är små, i storleksordningen av några få procent, så storleken på studien var helt avgörande för att vi skulle hitta dem. Liknande skillnader i hjärnvolym syns även vid andra psykiatriska rubbningar, framför allt vid svåra depressioner, säger artikelns huvudförfattare, Martine Hoogman vid Radboud University Nijmegen Medical Center i Nederländerna, till TT.

Annons

I resultaten kunde man se att skillnaderna var mycket större hos barn med ADHD än hos vuxna med diagnosen, vilket forskarna tror betyder att avvikelserna handlar om en fördröjning i utvecklingen i vissa regioner i hjärnan.

Forskarna hoppas nu att fynden i studien kan leda till att stigmat kring ADHD kan försvinna, att förståelsen för att det inte handlar om dåligt föräldraskap ska öka.

Tidigare studier har gjorts med liknande resultat, men då studiepersonerna varit för få har man inte kunnat dra slutsatser på samma sätt som nu.

Se ocksåvuxen-adhd kan öka risken att drabbas av flertalet sjukdomar.

Källa: TT/Aftonbladet

Foto: Thinkstock

Bråkiga barn? Här är reglerna du aldrig får bryta

Läs också: Bråkiga barn? Här är reglerna du aldrig får bryta

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons