Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTBE

Nya rön: Meningslöst att äta Omega 3-tillskott

20 jul, 2018 
Du kan sluta äta sina Omega 3 -kapslar nu.
Äter du Omega 3-kapslar för att hålla hjärtat friskt? Du kan sluta med det, menar forskare nu. Det är nämligen helt effektlöst.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Omega 3 är en typ av fettsyror som vi bland annat hittar i fet fisk och vissa nötter, och sägs göra gott för hjärtat. Och små mängder har visat sig vara viktiga för vår hälsa, bland annat genom att sänka blodtrycket – och därför har det antagits att ökat intag av Omega 3 skulle förbättra hjärthälsan.

Nu visar en stor undersökning av nätverket Cochrane, som består av oberoende forskare, att så inte är fallet. Forskarna har gått igenom 79 olika studier där kosttillskottets hälsoeffekter undersökts, och sammanlagt över 112 000 personer deltagit.

Läs också: Boosta immunförsvaret: Här finns vitaminerna!

Resultatet visar då att Omega 3-tillskott inte har några som helst märkbara effekter, och minskar varken risken för stroke eller hjärtsjukdom. Risken för dödsfall var nästan exakt samma som personer som inte äter extra Omega 3.

”Granskningen är bevis för att omega 3-tillskott inte ger bättre hjärthälsa eller minskar risken för stroke eller dödsfall”, säger forskningsledaren Lee Hooper vid University of East Anglia i Storbritannien enligt ett pressmeddelande.

Läs också: Livsmedelsverket tveksam till kosttillskott

Cochrane har tidigare vid flera tillfällen granskat och analyserat läkemedelsdata – och kommit fram till att flertalet preparat som hypats som hälsokurer egentligen är verkningslösa.

 

Omega-3-fett finns naturligt i bland annat:

  • Fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner
  • Vissa alger
  • Linfröolja
  • Rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja

 

Läs också: 

”När behöver jag extra vitaminer?”

Debatt: Är kosttillskott viktigt vid träning?

De nya trendvitaminerna – 3 nyheter att ha koll på!

 

Källa: Dagens medicin  Foto: IBL

Annons