Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Nya rön: Brustet hjärta sitter i huvudet

06 mar, 2019 
Brustet hjärta påminner om en hjärtinfarkt och drabbar mest kvinnor. En orsak till det brustna hjärtat finns i hjärnan, visar nya rön.
Annons

Takotsubo kardiomyopati, eller brustet hjärta, drabbar oftast kvinnor som lever under stark känslomässig eller fysisk stress. 90 procent av patienterna med brustet hjärta är kvinnor och  majoriteten drabbas efter klimakteriet.

Symtomen påminner om en hjärtinfarkt men vid en kranskärlsröntgen ser de båda tillstånden olika ut:

Vid brustet hjärta har man inga kärlförändringar. Det har förbryllat hjärtexperterna. Men nu har forskare sett att en orsak till det brustna hjärtat kan finnas i – hjärnan. I studien röntgade man hjärnan på kvinnor som drabbats av brustet hjärta och jämförde med röntgenbilder på friska kvinnors hjärnor.

Svarade sämre på stress

Man såg då att den del av hjärnan som styr hur man svarar på stress inte fungerar lika bra hos de kvinnor som drabbats av brustet hjärta. Hjärnan ”pratar” helt enkelt inte lika bra med det autonoma nervsystemet, som bland annat styr hjärtrytmen. Det gör att kroppen inte svarar på stress som den borde.

Brustet hjärta är alltså inte bara en hjärtsjukdom, utan snarare en hjärt-hjärnsjukdom, menar forskarna bakom studien.

Det kan alltså vara viktigare än man tidigare trott att se upp med långvarig, negativ stress, särskilt i kombination med andra riskfaktorer som högt blodtryck, höga blodfetter, diabetes, övervikt och fysisk inaktivitet.

Källa: European Society of Cardiology  Foto: TT

 

Läs mer:

Hjärtinfarkt hos kvinnor kan vara brustet hjärta

Stress kan få hjärtat att brista

Annons