Ny studie visar: För mycket sömn kan skada ditt hjärta

Satsa på åtta timmar – men inte mer, för det kan skada din hälsa.

Sömnen är nästan lika viktig för vår hälsa som mat och vatten. Den behövs för att kropp och hjärna ska få återhämta sig och bearbeta nya intryck. Utan den fungerar vi inte alls – vilket de flesta nog har märkt efter en sömnlös natt. Dessutom ökar risken för sjukdomar och vi tål stress sämre.

Men kan man få för mycket sömn? Enligt en ny studie verkar det så.

Läs också: 6 saker du inte visste om din och barnets sömn

Forskningen, som letts från Keele University i USA, visar att personer som regelbundet sover mer än åtta timmar per natt löper högre risk för hjärt-kärlsjukdomar – och för tidig död.

Forskarna bakom studien kunde se att personer som sov tio timmar per natt löpte 30 procent högre risk att dö än personer som bara sov i sju timmar. De hade också 56 procent högre risk att få en dödlig stroke och var 49 procent mer sannolika att dö av hjärt-kärlsjukdom.

Data från 3 miljoner

Undersökningen gjordes genom att analysera 74 tidigare studier kring dödlighet, hjärtpåverkan, självrapporterad sömnmängd och sömnkvalitet – tillsammans med andra forskare från University of Manchester, University of Leeds och University of East Anglia. Sammanlagt har data från över tre miljoner människor analyserats.

Syftet var att ta reda på vad som är mest skadligt för oss – att sova för mycket eller att sova för lite.

Läs också: Så tänker du dig till bättre sömn!

Resultatet visar också att personer som har dålig sömnkvalitet löper 44 procents ökad risk för koronar hjärtsjukdom.

Forskarna menar att fynden kan vara en indikation på att sömnkliniker även bör kolla patienter som sover väldigt länge för hjärt-kärlsjukdom, men även för sömnapné – som är en allvarlig sömnsjukdom där personen får andningsuppehåll i sömnen.

Källa: Redonline, Journal of the American Heart Association, 1177  Foto: Unsplash

 

Läs mer:

6 saker som garanterar bättre sömn

MåBra krossar 13 vanliga myter om sömn

Behöver du sova mer? 7 saker du ska testa

Utvald läsning