Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Ny studie: Diabetes finns i fem typer – inte två

02 mar, 2018 
AvMinna Wallén-Widung
Diabetesforskare har gjort ett genombrott. En ny studie slår nu hål på teorin att det bara finns två typer av sjukdomen – i stället tror man att det finns fem. Forskarna hoppas att upptäckten kan leda till bättre och tidigare behandling.
Annons

5 tidiga tecken på diabetesBrand logo
5 tidiga tecken på diabetes

Fram tills nu har forskarna och vården delat in diabetes i typ 1 och typ 2. Men i den nya studien, som kallas ANDIS och som nyligen publicerades i tidsskriften ”The Lancet Diabetes & Endocrinology”, har forskare kommit fram till att det faktiskt finns fem typer av diabetes.

Läs också: Diabetes botas med ny diet: ”Den räddade mitt liv!”

Bild: Shutterstock/IBL

Den stora skillnaden jämfört med i dag är att man hittat flera undergrupper till typ 2-diabetes, som även kallas åldersdiabetes. Forskarna kallar de nya resultaten för ett ”paradigmskifte” när det kommer till att diagnosticera diabetes.

– Det här det första steget mot individanpassad behandling vid diabetes, säger Leif Groop läkare och professor i diabetes och endokrinologi vid Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Annons

Vanligt med följdsjukdomar

Ungefär 425 miljoner människor lider i dag av diabetes, och antalet väntas bara stiga de kommande åren. Följdsjukdomar som njursvikt, ögonskador, amputation och hjärt- och lungsjukdomar är vanliga och orsakar stort lidande för patienterna och höga kostnader för samhället.

Läs också: 10 vanliga symptom vid diabetes

– Dagens diagnostik och klassificering av diabetes är otillräcklig och kan inte förutsäga framtida komplikationer eller val av behandling, säger Leif Groop.

Tre allvarliga former av diabetes

I studien ingick 13 270 personer i åldern 18-97 år boende i Skåne. Samtliga hade nyligen fått sin diabetesdiagnos, rapporterar SVT Nyheter.

Forskarna har registrerat deltagarnas insulinresistens, insulinavsöndring, blodsockernivåer, ålder och sjukdomsuppkomst. Genom att analysera samtliga faktorer har forskarna kunnat urskilja fem typer av diabetes – tre mer allvarliga och två mindre allvarliga.

Bild: Shutterstock/IBL

En av de mest allvarliga typerna är den där patienterna lider av allvarlig insulinresistens och kraftig övervikt. Dessa patienter löper större risk att drabbas av njursvikt, enligt studien.

Annons

– Den här gruppen är den som mest kan dra nytta av den nya diagnosen eftersom det är de som för närvarande blir mest felaktigt behandlade, säger Leif Groop till SVT.

Tidigare behandling

Den andra allvarliga typen av diabetes omfattar de patienter som drabbas i relativt ung ålder och som har brist på insulin. I den tredje gruppen finns de som har den diabetestyp som motsvarar dagens typ 1.

Till de mindre allvarliga typerna hör bland annat de patienter som drabbas i en högre ålder, skriver SVT.

Läs också: Biomarkör visar vem som riskerar diabetes

Leif Groop och hans kollegor tror att den nya indelningen kommer att leda till att man tidigare kan sätta in rätt åtgärder för rätt patienter, och att behandlingarna blir bättre.

– Det betyder att man tidigare kan sätta in en behandling som förebygger komplikationer hos de patienter som har störst risk att drabbas, säger Emma Ahlqvist, docent och förstaförfattare till publikationen i pressmeddelandet.

Vill utvidga studien

Forskarna har också upprepat analysen i tre andra studier i Sverige och Finland, med likvärdigt resultat. Nu planerar de att inleda studier också i Kina och Indien.

– Det ger oss ännu bättre möjligheter att skräddarsy behandlingen till varje individ, säger Emma Ahlqvist.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Annons