Ny forskning: Finns ingen "säker" konsumtion av alkohol

Hur mycket alkohol kan man dricka? Helst ingen alls, enligt forskarna.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Vid en ny stor amerikansk/engelsk kartläggning av över 1300 studier har forskare tagit reda på hur alkohol påverkar den mänskliga hälsan. Studierna sträcker sig mellan 1996 och 2016, och är gjorda i 195 länder.

Man kan i kartläggningen bland annat se att Danmark har flest antal som dricker alkohol i befolkningen (97,1 procent av den manliga befolkningen och 95,3 procent av den kvinnliga) och att rumäner är de som dricker mest (8,2 respektive 4,2 drinkar varje dag, där varje drink motsvarar 10 gram ren alkohol).

Allra minst dricker man i Pakistan och Bangladesh där bara 0,8 procent av männen och 0,3 procent av kvinnorna dricker.

Läs också: Vin är lika bra som burpees – fast för hjärnan

Forskarna bakom kartläggningen, vars resultat publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet, vill också betona alkoholens påverkan på hälsan. 2,8 miljoner människor dör varje år till följd av sin alkoholkonsumtion – och det är den sjunde vanligaste riskfaktorn för sjukdom och död i världen. För personer mellan 15 och 49 år är alkoholkonsumtion DEN ledande riskfaktorn till för tidig död.

I industriländer, som bland andra Sverige, utgör cancer en av de större riskerna att dö tidigt, och forskning har flera gånger visat att det finns klara samband mellan cancer och alkohol – även vid väldigt litet intag.

Cancer i lever, matstrupe och mage/tarm är de typer som har tydligast koppling till alkohol. 27 procent av den alkoholrelaterade dödligheten bland kvinnor och 19 procent bland männen utgörs av cancer, skriver forskarna.

Läs också: Vin – fördelarna och nackdelarna för din hälsa

Fanns det något positivt med forskarnas kartläggning så var det att man kunde se en liten – men tydlig – skyddande effekt mot hjärt-kärlsjukdom och även mot diabetes, för personer som dricker måttligt. Men även detta överskuggas av drickandets negativa effekter, fortsätter forskarna.

Därför drar man slutsatsen att det inte finns någon ”säker gräns” för alkoholkonsumtion – ju mindre desto bättre, helt enkelt.

Det effektivaste sättet att minska dödligheten världen över, som kopplas till alkohol, vore enligt forskarna att göra spriten mindre lättillgänglig, genom bland annat alkoholskatter eller prishöjningar.

Källa: The Lancet, TT  Foto: IBL

Dela på: