Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Ny behandling: Mona fick starkare skelett – av bakterier

06 mar, 2019 
Probiotika kan hjälpa mot benskörhet.
Ny svensk forskning visar att ett tillskott med probiotika kan skydda mot benskörhet. Mona Nygren är en av kvinnorna som testat. "Jag fick behålla mer benmassa – och magen mådde bättre än på länge!"
Annons

Mona Nygren, 78, är ofta i farten: Hon dansar, tränar och promenerar eftersom hon vet att motion är bra mot benskörhet. Mona, som bor i Göteborg, har också ett stort intresse för vetenskap och forskning. När ögonen föll på en annons där forskare vid Sahlgrenska akademin efterlyste äldre kvinnor till en studie om benskörhet, anmälde hon sig genast.

– Jag ville veta status på mitt skelett. I min ålder är benen skörare och man bryter sig lätt. Min mamma ramlade så illa att hon bröt höften. Hon hämtade sig aldrig.

Mona fick ingå i en grupp med kvinnor mellan 75 och 80 år som alla befann sig i förstadiet till benskörhet, så kallad osteopeni. En grupp fick äta mjölksyrabakterien Lactobacillus reuteri 6475, den andra fick placebo-piller utan bakterien. Varken forskarna eller kvinnorna visste vilka som fick den aktiva behandlingen med och vilka som fick placebo.

– Men rätt snart förstod jag att jag var en av dem som hade fått riktig probiotika, säger Mona. Magen och orken blev bättre. Dessutom blev jag piggare och mådde bättre.

Annons

Två gånger om dagen under ett år strödde Mona probiotikan i form av frystorkade bakterier över sin fil.

Olika bakterier har olika effekt

I slutet av studien mättes hennes benförlust och det visade sig att Mona bara förlorat hälften så mycket ben i skelettet som de kvinnor som fått placebo. Det är nu ett år sedan studien avslutades. Mona saknar effekterna av probiotikan Lactobacillus reuteri 6475.

– Jag har försökt med en annan probiotika men den har inte haft samma effekt. Den tillhörde inte samma stam. Man ska ha koll på vilken stam probiotikan tillhör för att få rätt effekt.

Mattias Lorentzon är professor i geriatrik och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Det är han, som tillsammans med forskarkollegor, för första gången kunnat visa att tillskott med bakterier förebygger benskörhet och minskar förlusten av benmassa hos kvinnor. Han berättar att just Lactobacillus reuteri 6475 är en bakterie med många hälsofrämjande egenskaper.

Annons

– Olika bakteriestammar producerar olika ämnen och har olika effekt på tarmen och människan, precis som mediciner, säger han.

På vilket sätt tarmbakterierna påverkar skelettet vet man inte än. För att få svar på frågan planerar forskarna nya, mer omfattande studier. Denna gång ska de forska på kvinnor tidigt efter menopausen då benförlusten är extra stor. Man hoppas att studien kan komma i gång redan i höst.

Finns även i mat

– Vi vill ta reda på vad det är för ämne som de här bakterierna producerar som är så bra för skelettet, säger Mattias Lorentzon.

Lactobacillus reuteri 6475 finns i en rad olika livsmedel. Bland annat i fermenterad mat, som den koreanska rätten kimchi, surkål, syrade grönsaker, misosoppa, yoghurt, fil och kefir. Den finns även naturligt i vår normala tarmflora i mag- och tarmkanalen och hjälper till att hålla vår mage i balans och skyddar oss mot oönskade bakterier. Lactobacillus reuteri 6475 finns också i kosttillskott, men inte i den höga dos som gavs till kvinnorna i studien.

Annons

– Bakteriedosen i studien var väldigt hög. Kvinnorna fick 100 miljarder bakterier om dagen. Det är en betydligt större mängd bakterier än vad man får i sig från livsmedel eller befintliga kosttillskott, säger Mattias Lorentzon.

De kvinnor som fått probiotika hade bara förlorat hälften så mycket ben i skelettet som kvinnorna i placebogruppen. Mattias Lorentzon tror att kosttillskottet som användes i studien inom en snar framtid finns att köpa. I dag finns det ett kosttillskott med Lactobacillus reuteri 6475 på marknaden, Biogaia Gastrus. Varje tablett innehåller 200 miljoner levande bakterier.

AV: Margaretha Eldh   FOTO: Magnus Gothander

 

Det här är probiotika

Probiotika är ett samlingsnamn för goda bakterier som har visat positiva hälsoeffekter i kliniska studier. Hit hör till exempel  mjölksyrabakterier. Det finns många olika slags mjölksyrabakterier, exempelvis Lactobacillus reuteri, som användes i studien. Mjölksyrabakterier är indelade i familjer, släkten, arter och stammar. Olika stammar av en bakterie kan ha väldigt olika egenskaper och alla klassas inte som probiotika. Därför är det viktigt att veta vilken stam de tillhör.

 

Så här förebygger du benskörhet:

  • Rör på dig – mest effektiv är motion som ger skelettet mycket stötar. Promenera, gärna stavgång, jogga, dansa, spela boll.
  • Ät allsidig och kalciumrik mat som spenat, broccoli, bönor, ärter och mejeri- produkter.
  • D-vitamin behövs för att skelettet ska ta upp kalcium från maten. Det finns bland annat i fet fisk och berikade mejeriprodukter.

Källa: Osteoporosförbundet, Mattias Lorentzon, professor och överläkare i geriatrik.

Läs mer:

Varannan kvinna drabbas av benskörhet

Lista: Maten som motverkar benskörhet

Allt om bakterierna som gör dig friskare

 

Annons