Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Ny ALS-medicin godkänd i USA – efter 20 år

09 maj, 2017 
AvNanna von Knorring
ALS, som även kallas för ”djävulens sjukdom”, är en obotlig och dödlig sjukdom. Nu har en ny medicin mot ALS godkänts i USA och enligt en ny studie kan det finnas nytt hopp för de drabbade.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

ALS, eller amyotrofisk lateralskleros som sjukdomen heter, är en förlamningssjukdom som bryter ner nervcellerna som styr musklernas rörelser, vilket gör att musklerna gradvis förtvinar. Sjukdomen kan inte botas och orsaken till den är fortfarande inte känd. Personer som lider av ALS har varierande överlevnadsprognoser, de flesta lever två till fyra år efter att de fått diagnosen, medan vissa lever längre. I Sverige insjuknar drygt 200 personer årligen i ALS, enligt Vårdguiden.

Tidigare har endast en medicin mot sjukdomen funnits och den godkändes för över 20 år sedan, men nu har ett andra läkemedel äntligen blivit godkänt av det amerikanska läkemedelsverket F.D.A, uppger New York Times. Läkemedlet som godkänts i USA går under namnet Radicava, men kallas för Radicut i Sverige, enligt Expressen. I Sverige har medicinen ännu inte godkänts, även om det redan finns drabbade som får prova den på enskild licens.

Annons

Läs också: Därför häller dina vänner isvatten över sig själva

En japansk studie som 137 ALS-patienter deltog i visar att läkemedlet hade en bromsande effekt på de patienter som fick medicinen jämfört med patienter som inte fick den. Studien varade i sex månader och behandlingen med det nya läkemedlet görs via injektioner.

”Effekten är blygsam, men betydelsefull”, säger Neil A. Shneider vid Columbia University Medical Center om studiens resultat till New York Times.

Neil A. Shneider tillägger att han är glad över att det nu finns ett andra läkemedel på marknaden, men menar samtidigt att det nya läkemedlet inte får patienter att känna sig starkare eller förbättrar symtomen, utan endast bromsar sjukdomen.

Foto: Shutterstock

 

Ice bucket-challenge gav resultat: Nya framsteg mot ALS

Ice bucket challenge tar forskningen mot ALS framåt.

Läs också: Ice bucket-challenge gav resultat: Nya framsteg mot ALS

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons