Nova och Daniella vill göra din mens roligare – och ge alla tjejer möjlighet att gå i skolan

Yoppie, eller Your Happy Period som företaget ursprungligen heter, är ett nystartat företag som Nova Hoffman Bermejo och Daniella Peri har grundat. Som namnet redan skvallrar om är det mens och närmare bestämt tamponger det handlar om.

Yoppies kunder får sin skräddarsydda låda med tamponger hemskickade den dag i månaden som passar bäst enligt menscykeln och samtidigt får en tjej i ett utvecklingsland en månadsförbrukning mensskydd.

Nova och Daniella fick idén till sitt företag för ett drygt år sedan när de båda bodde i London och var ute på en promenad.

– Vi båda vill alltid komma på nya idéer och då hade jag tänkt på varför jag aldrig har tamponger hemma, varför måste jag alltid gå och köpa dem i butiken? Man får ju mens varje månad ändå, säger Nova.

Läs också: Yogapositionerna som kan lindra din mensvärk

De började utveckla idén med mensskydd på posten och efter promenaden satte de igång processen med att bygga ett företag direkt.

– Vi tog hjälp av alla möjliga som vi kände, jag frågade bland annat en av mina bästa tjejkompisar som är grafiker om hon kunde hjälpa mig med loggan.

Under processens gång började de även reflektera över vad som egentligen finns i tamponger och kom fram till att de inte ville skapa tamponger med syntetiska material och som det krävs kemikalier för att tillverka.

– Ju mer vi läste på om det desto säkrare blev vi på att det ska vara 100 procent ekologiskt.

Idén om att bidra med mensskydd till kvinnor i fattigare länder kom till under arbetsprocessen, när de satte sig in i alla aspekter av menstruation och marknaden.

– Det är jättestora problem som ingen talar om. Man vill ju att barn ska gå i skolan, men då måste man kunna tillgodose de behov som behövs för att kunna gå till skolan, säger Nova.

Läs också: Tamponger kan innehålla cancerframkallande ämne

Enligt rapporter från Unicef är det många flickor i länder med brist på rent vatten och med sämre sanitära förhållanden som väljer att hoppa av skolan när de får sin mens. Det finns även stora hälsorisker kopplade till osanitära förhållanden och många flickor saknar tillgång till mensskydd.

– Mens som är så naturligt kan inte få påverka någons liv på det sättet, så vi satte igång med det och tänkte att vi ska bli ännu bättre. Det är självklart att när vår kund får en månadsförbrukning så ska en annan person som behöver det få en månadsförbrukning. Men då är det bindor, dels av religiösa och dels av hygieniska skäl, tamponger eller menskopp går inte att använda där.

För att donera mensskydd samarbetar Yoppie med organisationer på plats via Globalgiving. Utöver mensskydd får tjejerna även information och utbildning kring menstruation.

– Vi valde vi att gå via Global Giving som besitter den kunskapen som vi inte har. Nu arbetar vi med en organisation som är i Kenya och vi donerar en del av intäkterna till dem så att det matchar antalet månadsförbrukningar, säger Nova och fortsätter:

– Att de arbetar lokalt är viktigt för oss, så att det inte sitter en tredje part någon annanstans. Det ska bidra till arbetet på plats.

Yoppie har redan i dag, drygt tre månader efter sin lansering den 28 september 2016, prenumeranter i flera olika länder inom Europa.

– Vi blir alltid lika rörda när vi får mejl från kunderna. Det är underbart att få mejl som man inte bett om, kunder som mejlar och bara vill säga ”keep up the good work”.

Trots att företaget är relativt nystartat låg nästan ett helt års arbete bakom lanseringen. Yoppie är entreprenörernas första företag som de startat och i dag jobbar båda grundarna med företaget på 100 hundra procent tillsammans med fyra andra tjejer.

– Nu kanske inte tamponger var det jag ville jobba med när jag var liten, men det här är så kul. Det är jättekul att vakna upp på morgonen.

Vad ingår i en Yoppie-låda?

Ditt val av tamponger (18st) som fritt kan fördelas mellan mini, regular och super. I din första låda ingår dessutom en liten box gjord av återvunnen plast (BPA-fri) som du kan ha i handväskan. Lådan kommer hem i din brevlåda den dag som passar dig bäst och samtidigt doneras en månadsförbrukning av bindor till en tjej i Kenya. Under 2017 planerar Yoppie att bredda sortimentet med bindor och tamponger med applikator. Läs mer och beställ här. 

Fem tips till dig som funderar på att starta eget:

1. Starta med någon

– Det är väldigt tacksamt att ha en partner. Det är mycket roligare att sitta tillsammans i en båt där man kan dela det roliga och vissa dagar som är jobbiga, peppa varandra. Försök hitta någon som kompletterar dig.
2. Gå på allt

– Min pappa säger alltid ”du vet aldrig vem du träffar.” Och det är precis så, ibland kanske det låter jättetråkigt att gå på något mingel eller liknande, men man måste ut och nätverka. Våga kontakta och träffa folk.
3. Ta inte ett nej

– Får man ett nej första gången om man mejlar eller ringer, då är det bara att ligga på eller ringa någon annan. Man ska inte ge upp, ett nej kan alltid bli ett ja.
4. Glöm inte bort att sova

– Det är viktigt, det har Daniella lärt mig. Man blir lite för exalterad och sen är det väldigt mycket så man tar med sig jobbet hem. Om man kan meditera är det jättebra, men just att sova är viktigt.
5. Ha kul!

– Att ha kul är också jätteviktigt. När det blir jobbigt får man påminna sig själv varför man startat. Jag håller vår låda i handen och läser lite roliga mejl, så kör vi igen.

 

Törs jag ta kosttillskott mot PMS?

omega 3-tillskott

Läs också: Törs jag ta kosttillskott mot PMS?

Utvald läsning