Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTBE

Överläkare: Snart finns det en medicin mot fetma

02 okt, 2020 
En spruta mot fetma
Att gå ner i vikt är svårt. Att hålla den nya vikten är ännu svårare. Här förklarar överläkaren varför – och avslöjar dessutom att det redan om några år kan få en en spruta mot fetma.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så olika kan 100 kalorier se utBrand logo
Så olika kan 100 kalorier se ut

Alla som försökt gå ner i vikt vet hur svårt det är att behålla den nya vikten. Och har man en gång haft fetma kan det vara nästintill omöjligt att bli av med den. Anledningen är att ämnesomsättningen förändras när man går ner  i vikt.

När vi försöker gå ner vi vikt genom att äta mindre reagerar kroppen på samma sätt som vid svält och sänker ämnesomsättningen för att hushålla med energin. Vårt fett ”pratar” dessutom med hjärnan via hormoner.

Därför är det så svårt att hålla vikten

Så länge våra fettceller är välfyllda bildar de mättnadshormonet leptin. Hormonet talar om för hjärnan att våra energireserver är goda. Ju mer fett vi har på kroppen, desto mer leptin bildar fettcellerna.

Men när våra fettdepåer minskar, skickas det inte längre ut lika mycket leptin till hjärnan. Alltså blir vi hungriga.  Om vi står emot impulsen att äta kommer hjärnan att tolka det som att vi svälter och då kommer kroppen att sänka ämnesomsättningen så att vi klarar oss på mindre mat än tidigare.

Annons

I en studie, där man följt deltagare i den amerikanska Biggest Loser, såg man att alla utom en hade gått upp i vikt igen sex år senare, trots de tränade mer och åt mindre än de flesta. Anledningen till viktuppgången var istället att deras ämnesomsättning hade sjunkit med nästan 25 procent.

”Läkaren: Fetma är en kronisk sjukdom”

Enligt Per Videhult, överläkare vid överviktsenheten på sjukhuset i Västerås, kan man likna fetma med diabetes. Båda är kroniska sjukdomar där vissa hormoner är i obalans. Det handlar alltså inte om att man ”bara” har dålig karaktär:

– Om du har blivit fet kan du inte bli av med fetman. I början går det bra att gå ner i vikt men sedan planar det ut, säger han i en intervju med SVT Västmanland.

Och det beror alltså på att hormoner säger till kroppen att sänka ämnesomsättningen.

Snart kan det finnas en spruta mot fetma

Per Videhult säger att det som i dagsläget fungerar bäst mot fetma är operation.

Annons

– En överviktsoperation ställer om hormonerna så att man går ner i vikt, säger han.

Forskare har också lärt sig allt mer om de hormoner som påverkar vår vikt.

– Man kan numera framställa hormonerna i laboratorier.

Och det öppnar dörren för helt nya sätt att behandla fetma: Per Videhult tror att man inom en snar framtid kan ge hormoner mot övervikt med en spruta.

– Jag tror att vi om några år kan medicinera bort fetma, på samma sätt som vi gör med insulin mot diabetes, säger han.

Foto: TT

Läs mer:

Så undviker du farligt bukfett – och skyddar din lever

Ny studie: Fetma snart vanligaste orsaken till cancer i Sverige

Jessica:Jag hade dött om jag inte gått ner i vikt

Annons