Livsmedelsverket tveksam till kosttillskott

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Svenskarna är duktiga på att äta sina vitaminer och mineraler, ofta i pulver- eller pillerform. Nu riktar Livsmedelsverket kritik mot konsumtionen av kosttillskott och hävdar att en normal kost ger oss alla näringsämnen vi behöver.

Att skölja ner en kapsel som lovar dagsbehovet av vitaminer, mineraler och antioxidanter kan känna som en smart genväg. Men frågan är om marknadens alla kosttillskott håller vad de lovar? Livsmedelsverkets analys visar att reklamen många gånger är vilseledande.

– Vi vill leva längre och leva friskare och under den tiden vill vi vara vackrare och starkare. Då antyder reklamen att det finns genvägar genom att äta en massa konstigheter. Sanningen är att det finns inga egentliga genvägar, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog vid Livsmedelsverket, till TT.

Att antioxidanter kan förebygga sjukdom vet de flesta, något som tillverkare av kosttillskott har varit snabba att anamma. Men det är just de antioxidativa ämnen du hittar i frukt och grönt som har dessa effekter på kroppen.

Du får alltså inte samma resultat när du äter kosttillskott med antioxidanter, rapporterar Livsmedelsverket och hänvisar till flertalet studier i ämnet.

Man håller dock fast vid tidigare rekommendationer kring kosttillskott. Små barn, personer med mörk hy och människor som vistas utomhus väldigt sällan bör äta tillskott i form av D-vitamin. Och kvinnor som är, eller planerar att bli, gravida bör äta tillskott i form av folsyra.

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Mer innehåll från MåBra
Dela på: