Fråga läkarenSmärta och värkSköldkörtelnHögt blodtryckKlimakterietTäta bröstOm MåBra

Lista: Naturmedicinerna som fungerar!

17 dec, 2016
Nu jämställs naturmediciner med vanliga läkemedel. Här är de nya växtbaserade läkemedlen som bevisligen funkar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi har i alla tider hämtat hjälp ur naturens skafferi när hälsan har sviktat. Men naturläkemedel har inte alltid räknats som ”riktiga” läkemedel. Sedan något år ställs samma höga krav på växtbaserade läkemedel som på helt vanliga läkemedel. De godkänns nu av Läkemedelsverket på samma sätt som andra mediciner.

– Det här innebär ett erkännande av de naturliga, växtbaserade läkemedlen. Förr fanns det knappt någon kvalitetskontroll av dem och det fanns många lycksökare på marknaden. I dag ställs det högre krav på preparaten och de har därför blivit färre, men också bättre och säkrare, säger Jan G Bruhn, farmacie doktor i farmakognosi (läran om läkemedel från naturen) och en av våra främsta experter på området.

Se ocksåkosttillskott för hår, hud och naglar – fungerar dem?

De naturliga läkemedlen har alltså blivit mer rumsrena och användningen har undan för undan ökat.

– Växtbaserade läkemedel kommer att bli en allt viktigare del av dagens palett av behandlingar. De har vissa fördelar jämfört med vanliga läkemedel, ofta är de något svagare och har inte så dramatisk effekt. Därför passar de bra att använda i början av en behandling, till exempel vid sömnbesvär. Man kan prova ett växtbaserat medel innan man sätter in ett starkare sömnmedel, säger Jan G Bruhn.

Annons

Men bara för att de växtbaserade läkemedlen ibland är svagare innebär det inte att man kan ta dem hur som helst och i vilka doser som helst. En och samma ört kan ha helt olika effekt beroende på hur stor dos man tar:

– Ett exempel är kamomillte. En kopp lugnar orolig mage, dricker man två koppar fungerar det rogivande. Men i höga doser kan kamomill fungera som kräkmedel.

Ibland kan en läkeört, som traditionellt används mot en åkomma, ha en helt annan effekt än man trott också:

– Vitlök har länge använts mot förkylning. Men man har inte hittat några bevis för att det fungerar mot det. Däremot har man sett att det hjälper mot högt kolesterolvärde, säger Jan G Bruhn.

Han tycker att man ska behandla alla – naturliga som syntetiska – läkemedel med respekt. De godkända växtbaserade läkemedlen finns numera också med i medicinuppslagsboken Fass. Där kan man läsa vilka besvär preparatet är godkänt att användas mot, vilka biverkningar de har och om de krockar med andra mediciner.

Här är hela listan på godkända växtbaserade läkemedel!

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons