Linserna som botar synfelet - när du sover!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Jag är närsynt, ålderssynt och astigmatisk. Jag tillbringar dagarna i torrt inomhusklimat och en del kvällar på gym med ventilationen på full fräs. Att hitta linser som funkar i alla livssituationer är inte helt lätt. Jag har provat mig igenom det mesta: progressiva månadslinser, diverse daglinser, linser plus läsglasögon…

Ingenting har funkat fullt ut. Trötta, irriterade ögon har varit mer regel än undantag. Tills en vänlig själ tipsade om nattlinser. Det handlar helt enkelt om linser som man sover med på natten. Under tiden man sover formar de hornhinnan så att synfelet korrigeras. På morgonen tar man ut linserna – och har normal syn i minst 16 timmar, alltså tills man lägger sig igen.

Efter ett besök hos optiker Håkan Öhrner på Contacta Eyewear i Stockholm får jag veta att jag är en lämplig kandidat för nattlinser och efter ett par veckor har jag fått dem, specialtillverkade och skräddarsydda just efter mina ögon och mitt synfel. Under tiden som min syn korrigeras får jag ha vanliga daglinser vid behov. Eftersom det handlar om stabila  – alltså ”hårda” linser –  ska jag på kontroll redan efter första natten, bland annat för att kolla att mina ögon tål dem och för att se så att jag hanterar dem rätt.

Just själva hanteringen och rengöringen av linserna är lite bökigare än när det gäller vanliga daglinser, bland annat måste linserna rengöras med en särskild tvållösning. Linserna känns mer i ögonen eftersom de är hårdare än vanliga kontaktlinser. Det skaver lite precis när jag sätter in dem, men känslan går över efter en stund. Jag får klartecken att köra vidare och efter första natten berättar Håkan Öhrner att jag, som hade styrka –3 på mina förra linser, nu bara behöver –0,7.

– Du skulle få ta körkort utan glasögon eller linser med den syn du har nu, säger han.

Efter en vecka är min närsynthet nästan helt korrigerad och jag klarar mig utan linser på dagarna. Ålderssyntheten, ni vet det där fenomenet när det känns som att armarna inte längre räcker till när man ska läsa finstilt, är också bättre. Jag kan surfa och skriva mejl på mobilen helt obehindrat, något jag hade lite svårt med före nattlinserna. Dock släpar korrigeringen av min astigmatism efter på ena ögat. Det gör att jag ser aningen oskarpt på någon meters håll och har lite svårt att bedöma avstånd.

– Men det är normalt. Astigmatism tar längre tid att rätta till.  Om man vill kan man ha daglinser med enbart korrigering av astigmatismen under tiden, förklarar min optiker.

Efter en månad är en del av astigmatismen fortfarande kvar, men den är inte värre än att jag kan vara linsfri hela dagarna. Jag hör tydligen till de 30 procent som inte blir helt bra med de första linserna. Därför kommer jag att få en ny lins med mer korrigering till det astigmatiska ögat. Och även om den inte skulle fixa astigmatismen till 100 procent kommer jag att fortsätta med nattlinserna. För det är rätt mycket värt att slippa krångla med linser på dagen, även om jag ser lite suddigt ibland. Det kan jag leva med eftersom jag numera slipper bli irriterad i ögonen efter en dag vid datorn. Jag kan också plaska runt på ett äventyrsbad utan att behöva oroa mig för att tappa linserna i poolen.

Så funkar linserna

Optiker Håkan Öhrner på Contacta Eyewear svarar på några vanliga frågor om linserna som korrigerar dina synfel medan du sover:

Vem kan ha nattlinser? 

Den som är närsynt med en styrka upp till –4. Även astigmatism upp till – 2 kan ibland behandlas.

Hur snabbt korrigeras synen? 

Det tar mellan en och tre veckor att få full effekt. Är man astigmatisk får man räkna med längre tid.

Vad händer om man glömmer att stoppa in nattlinserna en natt? 

Då återgår ögonen långsamt till sitt gamla synfel. Men har man använt nattlinser så att man har fått fullgod syn kan man se tillräckligt bra dagen efter även om man har glömt sova med linserna. Och man kan använda nattlinserna på dagen också, de är gjorda för att man ska se bra även när man har dem i ögonen.

Vad kostar de? 

Startavgiften är 2 500 kronor. Kontaktlinsvätskor tillkommer. Sedan kostar det 295 kronor per månad.

Vilka är riskerna? 

Precis som för alla andra kontaktlinser finns det en förhöjd risk för ögoninfektioner. Men man kan själv minska risken om man är noga med handhygienen innan man handskas med linserna, om man undviker att använda linser när man är sjuk eller irriterad i ögonen och om man aldrig använder vatten till linserna, utan enbart sterila kontaktlinsvätskor.

Berätta om fördelarna med nattlinser!

Först och främst: Du slipper ha glasögon eller kontaktlinser under din vakna tid. I vissa yrken, till exempel med dammig, torr inomhusluft, kan det vara jobbigt att ha linser. Och vid flera former av sport kan det vara praktiskt att slippa glasögonen eller linser, till exempel vid simning.  Forskning visar att nattlinser kan bromsa upp närsynthet hos barn.

 

AV: Vivvi Alström

BILD: Andrea Björsell

Redaktionens tips
Dela på: