Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Lena Dunham om läkarens dom – sorgen efter sina misslyckade IVF-försök

19 nov, 2020 
Efter att skådespelaren Lena Dunham fått upp hoppet om att få biologiska barn, trots bortopererad livmoder, väntade en tuff tid med IVF-behandlingar som dessvärre slutade i vetskapen att inga av hennes ägg kunde ge liv.
Annons
5 kändisar som har valt att inte skaffa barn (MÅBRA)Brand logo
5 kändisar som har valt att inte skaffa barn (MÅBRA)

Girls-stjärnan Lena Dunham har tidigare varit öppen med att hon lider av endometrios, och att hon därför opererat bort en del av sin livmoder. Något hon skrev om i magasinet Vogue för två år sedan.

”Med en smärta som denna kommer jag aldrig klara av att vara någons mamma. Även om jag kunde bli gravid finns inget som jag kan erbjuda”, skrev hon en tid efter hysterektomin där man tog bort delar av livmoderhalsen, livmodern och ena äggstocken.

Läkaren förklarade att hon kunde få barn utan livmoder

Tiden efter operationen började Lena Dunham fundera på att adoptera, eftersom tron på att hon kunde bli gravid nästan var helt bortblåst. Men i en ny text, som Dunham publicerat i Harpers Magazine, berättar hon om när hon träffade en doktor som återigen gav henne hoppet om att en dag bli gravid.

Läkaren förklarade för Lena Dunham att det visst skulle finnas en ”chans till att befrukta hennes ägg” eftersom att hon har en äggstock kvar, och då låta ägget befruktas med säd från en spermadonator för att sedan låta bullen bakas i en surrogat-mamma.

Annons

Under våren fick Dunham ödesbeskedet

Lena Dunham lyssnade på läkaren, och följde hans råd. Dessvärre gick det inte som skådespelaren önskat, och hon skriver i magasinet om dagen då hon fick ödesbeskedet. Att det inte blir några biologiska barn för Lena Dunham:

”På Memorial Day, mitt i en pandemi fick jag veta att inga av mina ägg skulle kunna gå att befrukta. Jag var på plats i Los Angeles när jag fick samtalet från dr. Coperman, den judiska mannen som var mitt inträde (och nu utträde) i världen för företagsam fortplantning”.

Lena Dunham som länge drömt om barn men tampats med att kroppen inte samarbetar fortsätter skriva förklara om sina ”dammiga ägg”.

”Vi kunde alltså inte befrukta några av mina ägg. Vi hade sex ägg, varav fem inte fungerade alls. Och det ägg som blev befruktat verkade ha kromosom-problem, så i slutändan... Det var svårt att förstå att de var borta. Den här resan har tvingat mig att tänka om, gällande mina tankar om vad moderskap egentligen är för något, och hur det ser ut.”

Annons

Lena Dunham: ”IVF:en förstörde min kropp”

I en intervju strax efter det att Lena Dunhams text publicerat i Harpers Magazine, lät hon sajten People veta att de tuffa IVF-behandlingarna satte prägel på hennes kropp.

– IVF:en förstörde min kropp. Att en kvinna som lider av endometrios få fyllas upp med östrogen, min kropp har fått utstå en så obehaglig smärta. Och att då inse att det i slutändan inte skulle gå vägen, eftersom att det inte finns något liv i mina ägg. Efter ha ansträngt sig så hårt genom både sjukdom och obehag har jag även haft massiv ångest och depression. Och det här är inget som jag kommer utsätta mig för igen, säger hon till sajten People.

LÄS MER

Expert: Livmoderhalscancer kan snart vara utrotat i Sverige

Amy Schumer berättar om dolda sjukdomen

Josephine bar bästa vännen Hannahs barn: ”Är så tacksam”

Annons