Så undersöker du brösten – och upptäcker bröstcancer i tid

Videon kunde inte hittas

Uppdaterad oktober 2020.

Tack vare att man upptäcker sjukdomen tidigare överlever allt fler, idag är överlevnadsprognosen cirka 80 procent. Att ofta och regelbundet undersöka sina bröst gör det lättare för dig att upptäcka eventuella avvikelser i tid. Så här gör du!

När ska jag undersöka brösten?

Dagen/dagarna efter mens. Då är brösten mjuka och det är lättare att känna efter. Skriv upp i kalendern eller ha en månatlig påminnelse som alarm i mobilen.

Vad ska jag leta efter?

All form av avvikelse. Utseendemässigt kan det vara en ojämnheter i huden, olika färgnyanser, förändringar i bröstvårtornas utseende och liknande. När du känner på brösten letar du efter knölar och förhårdnader.

Hur undersöker jag brösten?

1. Stå framför en spegel och titta på dina bröst. Ser det ut som vanligt eller är det någon förändring?

2. Lyft upp armarna ovanför huvudet, följer bröstvårtorna med? Titta under brösten och på sidorna.

3. Känn på brösten med raka fingrar. Det är lättast att känna ojämnheter i duschen när brösten är intvålade och fingrarna lättare kan glida över huden.

4. Använd dig av ”klockan”. Börja med att lägga upp vänster arm bakom huvudet. Ta höger hand och känn igenom vänster bröst. Börja att känna på bröstvårtan och området runt omkring. Gå sedan till ”klockan 12” och tryck lätt medan du gör små cirkulära rörelser. Gå till ”klockan 1” och gör likadant tills du har gått runt hela bröstet. Gör likadant med höger bröst.

5. Gå även igenom armhålan, övre delen av bröstet och området under armen.

När är bäst att undersöka brösten?

Första dagen efter att du har fått din mens är en bra dag för undersökning av brösten. Då är de lite mjukare och lättare att undersöka. Lägg in en påminnelse i mobilen, så glömmer du inte!

Liggande

Det går också bra att undersöka brösten när du ligger ner. Lägg en kudde under skuldran och ena armen under ditt huvud så att bröst och armhåla ligger fritt.

Duschen

Duschen är ett förvånansvärt bra ställe att undersöka sina bröst och leta efter knölar och ojämnheter. Det är nämligen lättare att känna ovanligheter om man är intvålad och fingrarna lättare glider över huden. Känn efter på samma sätt som ovan.

Jag har hittat något. Vad gör jag nu?

Först och främst: Få inte panik. Vi kan få knölar i brösten som försvinner av sig själva och som inte är ett tecken på bröstcancer. Ring till närmaste bröstmottagning som finns hos de flesta sjukhus. Du kan också ringa till Vårdcentralen som gör en första undersökning.

Du kan också följa instruktionerna i Apotekets film:

;

Källa: Cancerfonden.se och Cancer.se, 1177 Foto: TT

Läs mer:

Så minskar du själv risken för bröstcancer

Det ska du inte säga till någon med bröstcancer

14 faktorer som ökar risken för bröstcancer

Missen många gör när de undersöker sina bröst

Utvald läsning