Läkemedelsverket: Kosttillskott för sexlust kan vara skadliga

Kosttillskott för ökad sexlust.

Marknaden för olika typer av kosttillskott har vuxit i stadig takt de senaste åren och idag finns ett tillskott för varje behov. En typ av piller som köps flitigt är kosttillskott som säger sig öka potens och sexlust. Och den som läser på sina pillerburkar kommer antagligen se att tabletterna innehåller bland annat vitaminer, mineraler eller aminosyror – men en undersökning visar nu att pillren ofta innehåller MER än du betalar för.

Det är Läkemedelsverket som gjort undersökningen i samarbete med Livsmedelskontrollen vid Stockholms stad, och gått igenom och analyserat tio vanliga kosttillskott för ökad sexlust och potens. De kunde konstatera att åtta av dessa innehöll odeklarerade läkemedel.

Se ocksåkosttillskott för hår, hud och naglar – fungerar dem?

Receptbelagda i Sverige

Det handlar bland annat om ämnen som kan vara skadliga för vissa personer, vilket gjort att Läkemedelsverket nu går ut med att man avråder från att använda dessa preparat.

– Tyvärr visar de här resultaten att den här typen av fusk fortfarande är utbrett, säger Tomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket. På produkterna står det att de innehåller olika växter, vitaminer eller aminosyror, men för att få den önskade effekten tillsätts också andra ämnen. Men detta får konsumenten ingen information om.

De läkemedelspreparat man hittat i tillskotten är alla sådana som används i potenshöjande läkemedel. Men dessa ämnen kan bland annat orsaka blodtrycksfall hos personer med kärlkramp. I Sverige är mediciner som innehåller dessa ämnen receptbelagda.

– Det är viktigt att utesluta att potensproblem beror på någon sjukdom innan man börjar med potenshöjande medel. Läkaren behöver också följa upp att läkemedlen inte påverkar till exempel ditt blodtryck och att de inte påverkar effekterna av andra läkemedel du använder, säger Tomas Nilsson.

Av de tio kosttillskotten var det tre som riktade sig till kvinnor, och i två av dessa hittade man läkemedelssubstanser.

Hittade läkemedel vi ger till djur

Men potenshöjande läkemedelssubstanser var inte det enda man hittade i undersökningen. I mindre mängder hittades även det antiinflammatoriska ämnet metamizol, som i Sverige enbart finns i läkemedel för djur.

Man hittade även det antidepressiva ämnet dapoxetin som är en selektiv serotoninåterupptagshämmar (SSRI). Dapoxetin används i Sverige även för behandling av för tidig utlösning i de fall det anses medicinskt motiverat.

Läkemedelsverket och Stockholms stad har varit i kontakt med de butiker som har sålt produkterna och informerat om resultaten av analyserna.

Kosttillskot: Potensprodukter som Läkemedelsverket undersökt.

Här är de kosttillskott som var med i undersökningen:

ProduktnamnFynd
BEASTTadalafil, noramidopyrin och sildenafil
FIVETadalafil
GoldMAX BlueSildenafil och tadalafil
Horny Little DevilSildenafil och tadalafil
LadyagrAInga läkemedelssubstanser identifierade
LibidofemmeHydroxitiohomosildenafil
PassionFlibanserin
Power tabletsDesmetylkarbodenafil och dapoxetin
ViafemmeInga läkemedelssubstanser identifierade
XpressoVardenafil

Källa: Läkemedelsverket Foto: Läkemedelsverket / TT

Läs mer:

Näringsfysiologen: 3 kosttillskott du verkligen behöver

Supermat: Kosttillskotten du kan behöva om du blir vegan

Doktorn: Då ska du undvika vanliga kosttillskottet