Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Jag slutade andas 100 gånger varje natt

04 feb, 2013 
Inger Svensson var alltid oförklarligt trött. Efter en undersökning fick hon veta att hon hade folksjukdomen sömnapné. En rejäl viktnedgång blev räddningen.
Annons

Tidigare var det mer regel än undantag att Inger Svensson, 51, höll på somna så fort hon satte sig i bilen. För att hålla sig vaken måste hon veva ner bilrutan och äta druvsockertabletter.

Hon visste om att hon snarkade, men hon visste inte att hon led av sjukdomen sömnapné, som ger andningsuppehåll under sömnen.

Första gången som Inger fick en rejäl tankeställare kring sin snarkning var på en båtresa med några vänner:

– Jag blev i princip utkastad från hytten eftersom jag snarkade så mycket, de andra kunde omöjligt sova. Jag minns att jag först blev lite förolämpad då, och det dröjde till långt senare innan jag verkligen förstod hur illa det var, säger hon.

Sambon Göran bad henne gå till doktorn när de hade bott ihop i ungefär ett halvår. Hon slog omkring sig på natten, så mycket att han inte kunde sova.

– Det var inget jag märkte. Jag sov ju men jag var ändå trött på dagen. Göran berättade för mig att hans pappa hade sömnapné och han föreslog att jag skulle göra en sömnutredning. Han var orolig.

Annons

Sagt och gjort. Inger gick till vårdcentralen, fick med sig en dosa hem som registrerade hennes sömn och det konstaterades att hon hade 100 andningsuppehåll på en natt, vilket är mycket.

– Det är så enkelt att testa sömnen. Gå till doktorn och säg att du vill göra en sömnundersökning. Stå på dig bara, säger hon.

Efter diagnosen fick hon en andningsmask, CPAP, att bära på natten, och då vände livet. Hon sov djupt och gott utan störningar och masken blev hennes bästa vän. Men den kändes ovan. Och den verkliga boten kom när hon gick ner i vikt.

– Jag har egentligen aldrig haft problem med att gå ner i vikt. Det svåra har varit att behålla den lägre vikten. Så när jag hade tappat 10 kilo fick jag göra en magoperation, och nu visar vågen på minus 32 kilo.

I takt med att kilona rasade försvann sömnapnén och nu behöver Inger inte använda masken längre. Hon snarkar lite fortfarande, men inte alls så mycket som förut, och det viktiga är att andningsuppehållen är borta. Ska hon jämföra livet nu och då så är det en himmelsvid skillnad.

– Det är så härligt – jag sover gott på natten, är pigg på dagen och behöver inte använda CPAP-masken heller.

Det går knappt att beskriva och med facit i hand kan jag inte förstå hur mina tidigare pojkvänner har stått ut med att sova bredvid mig, säger hon och skrattar.

AV: ANNA BJÖRE

FOTO: HENRIK BRUNNSGÅRD

Annons