Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Hur slipper jag mina hemorrojder? Läkaren svarar

27 dec, 2019 
AvMåBra
Hemorrojder.
Läsaren har problem med återkommande hemorrojder och undrar hur hon kan bli av med dem. Här svarar MåBra:s läkare Gunilla Hasselgren.
Annons

Fråga: Efter en lång period med förstoppning fick jag hemorrojder. De behandlades med gummibandsligatur – det var extremt obehagligt! Det värsta är att problemen kom tillbaka. Med jämna mellanrum spricker de och det blöder. Jag skäms och vågar inte vara utan trosskydd utifall hemorrojderna spricker eller att det läcker avföring. Kan det här självläka eller måste jag få behandling igen?

Svar: Ja, hemorrojder är ett gissel. Som du själv är inne på har dina ömmande svullnader i anslutning till ändtarmsöppningen uppkommit på grund av att du varit eller är förstoppad i perioder. Du verkar ha lite bättre funktion i din tarm nu, men tipset är att hitta ett sätt som gör att du inte blir trög i magen utan har en mjuk avföring.

Om du inte behöver krysta så hårt kommer det inga nya hemorrojder. Då störs inte de lättirriterade områdena kring öppningen heller. Ett sätt att få en mjukare avföring är att ta bulkmedel som ger avföringen volym och mjukare konsistens. Bulkmedel finns receptfritt på apotek. Det finns också andra medel som underlättar för tarmen. En del tar en tesked eller matsked olja dagligen för att ”smörja” magen. Det finns också smärtlindrande och inflammationsdämpande salvor eller stolpiller för just det här problemet att använda. Ibland kan man behöva pröva olika sorter för att hitta den som passar just dig bäst.

Annons

Att det läcker från ändtarmen kan förstås ha med hur öppningen ser ut, men en bättre avföring och slemhinnor som mår bättre kan man komma långt. Förutom gummibandsligatur kan man behandla hemorrojder med injektioner som gör att hemorrojden skrumpnar. Men tipset är alltså att testa bra mat och möjligen ett medel som gör avföringen mjuk.

Självklart ska du söka hjälp söker om du blöder, har mycket ont eller läcker avföring. Det viktigt att få en bedömning av vad som ger upphov till vad.

/Gunilla Hasselgren

Så vårdar du rumpan

  • Tvätta aldrig med tvål, även om det står att den är till för underlivet! Tvål torkar ut den sköra slemhinnan.
  • Ta för vana att tvätta med barn- eller intimolja. Det kommer åt i alla veck, och det smörjer och lenar.
  • Smörj in området med feta och smärtlindrande, klådstillande salvor. Det hjälper mot svullnad och sprickor.
  • Sitt inte onödigt länge på toaletten, då det kan leda till anspänningar mot analöppningen.

Läs mer:

Har jag en propp i benet? Läkaren svarar

Ser du sicksack-mönster? Det kan vara ögonmigrän

Ställ dina frågor om kroppen till MåBra:s läkare Gunilla Hasselgren

Annons