Hudcancer: Här är det viktigaste stället att hålla koll på!

kvinna som solar
Slå på ljud

Antalet fall av malignt melanom har fördubblats under 2000-talet – och sjukdomen är nu en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Prognosen för de som drabbats har blivit allt bättre, och i dag överlever 80–85 procent av de som blir sjuka. Dödligheten har alltså sjunkit.

Vanliga symtom på hudcancer

När det kommer till hudcancer (malignt melanom) är det A och O att hålla koll på sin hud. Det är viktigt att vara uppmärksam på nya märken som man inte känner igen eller om gamla födelsemärken börjar klia, ändrar sig vad gäller färg, form eller tillväxt. Man ska också reagera på sår som inte läker.

Hudcancern kan dyka upp var som helst på kroppen – och det är inte alls säkert att den uppstår där man bränt sig. Det är därför att ha koll från topp till tå. Ta hjälp att undersöka de delar av kroppen som är svåra att se själv.

Var är det vanligast att få hudcancer?

Men även om cancern kan dyka upp över hela kroppen finns det några ställen där det är allra vanligast att man får den. Och det skiljer sig mellan kvinnor och män. Kvinnor får till exempel oftast hudcancer på underbenen och män på bålen. Så just där är det extra viktigt att hålla koll på sina hudförändringar.

Varför kvinnor oftare får hudcancer på underbenen och män på bålen vet man inte riktigt, uppger Maria Brolin, specialistläkare i dermatologi på Hudläkargruppen i Stockholm.

– Möjligen kan det bero på hur man solat huden på dessa ställen, alltså på beteendemönstret i solen, säger hon till MåBra.

Det säkraste och effektivaste sättet att behandla malignt melanom är i de flesta fall att operera bort hudförändringen, skriver Cancerfonden.

Foto: TT

LÄS MER:

Symtom på hudcancer: Var uppmärksam på detta

Läkaren om hudcancer: Du får det inte bara där du bränner dig

Här är hudcancersorterna du inte visste fanns – se bilder