Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

"Har jag fettlever?"

12 okt, 2012 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

Efter semestern har jag sett att just övre delen av min mage ser svullen ut. Nu är jag orolig för att det beror på att jag har druckit en del alkohol under sommaren. Jag har druckit i snitt två flaskor vin och någon drink per vecka. Resten av året dricker jag kanske en flaska vin på lördagen. Kan jag ha fått alkoholskador eller beror svullnaden på att jag har ätit onyttigt?

Orolig 49-åring

 

Svar:

Det här är ett svårt och känsligt ämne, eftersom alkohol är så laddat med både positiva och negativa upplevelser. Men det faktum att du själv nu grunnar över din konsumtion är mycket bra, och ska tas på allvar. Tyvärr kan jag inte ge dig något specifikt besked vad gäller bara formen på din mage – den kan stå för så mycket från uppblåsthet till övervikt, och är inget helt typiskt första tecken på leversjukdom. Din undran över fettlever är intressant eftersom tillståndet har blivit vanligare i och med att fler är överviktiga. Man kan säga att fettöverskottet inte bara ses utanpå kroppen, som en tjock dräkt, utan även finns inne i kroppen och särskilt i levern, som har med upplagring av energi och blodsockret att göra. Det är alltså inte bara alkohol som kan ge fettlever eller påverka levervärdena – hormoner och vikten styr, och tillståndet är vanligare hos kvinnor. Det är riktigt att fettlever kan skada levern så pass att den med tiden fungerar allt sämre – men det finns mycket att göra på vägen innan det går så långt. Eventuella skador kan gå tillbaka om man drar ner ordentligt eller slutar att dricka.

Annons

Det är inte alls säkert att du har en fettlever, eller dricker skadligt mycket. Att uppskatta hur mycket man dricker helt sanningsenligt är inte lätt, och ditt försök att sammanfatta din konsumtion är bra gjort. På nätet finns bra seriösa sidor som Alkoholprofilen där du kan testa dina dryckesvanor, eller 1177 där du kan läsa mer om eventuella skadeverkningar.

Jag skulle verkligen önska att det var mindre laddat att ta upp frågor om alkohol i vården, och vi jobbar verkligen på att det ska bli så. Om du inte varit hos läkare på flera år rekommenderar jag en allmän koll av blodtryck, blodsocker med mera. Det är bra att göra en sådan i din ålder.

Gunilla

Annons