Häng inte läpp - bästa boten mot vårdepp!

Detta kan hjälpa mot vårdepression.

Blir du full av energi av vårsolens bleka strålar, eller förvandlas du till en dystergök? Att känna sig låg under våren är vanligt, man räknar med att 400 000 svenskar drabbas av årstidsbunden depression varje år. Och så många som varannan  svensk blir nedstämd och hamnar i en lätt vårblues.

Riskfaktorer

Hormonell oreda, pollenangrepp och sömnproblem är några vanliga orsaker till vårdepp. Och faktum är att din kropp kan säga ifrån långt innan humöret börjar svikta. Värk, särskilt i rygg och huvud, och magproblem kan ha kopplingar till depression, skriver amerikanska medicinsajten webmd.com.

Att bli trött när vi skiftar årstid är också vanligt, men även här finns det skäl att vara extra uppmärksam. Även hormonell obalans kan påverka ork och humör. Här tipsar vi om metoderna som boostar nivåerna till max:

Friskfaktorer

Ut och rör på dig! Visste du att en promenad i solljuset gör underverk för både fysisk och mental hälsa. Och flera studier pekar på ett samband mellan motion och minskad risk för depressioner. Schemalagd dans hjälpte till exempel nedstämda tonåringar att bli av med ångest, oro och psykiska besvär, rapporterar Universitetssjukhuset i Örebro.

Att prova på en ny hobby kan vara ett annat smart knep för höja humöret. Ett nyväckt intresse lindrar stress och skapar ofta sociala sammanhang där du kan lära känna nya människor.

Självklart finns det en mängd prylar som kan ge orken en skjuts. Att vakna till en väckarklocka som simulerar solens ljus är ett sätt, ett annat är ljusterapi – i öronen!

BILD: Thinkstock

 

Läs mer:

Är din kropp deprimerad? Här är 6 tecken!

Oförklarligt trött? Här är anledningarna!

Quick fix: Ge dig själv en hormon-boost!

Forskare: Träna bort depp och utbrändhet!

Deppig? Så lär du dig digga januari-bluesen!

Slipp vinterdeppet med ljusterapi – i öronen!

Psst! Visste du att brist på D-vitamin kan förvärra vårdeppet? Säkra ditt dagliga intag med hjälp av våra tips!

Forskare: Nu bör alla svenskar ta detta tillskott

Bränn fett fort! Allt om nya vitamin D-dieten

Strålande nyheter: Så solar du dig frisk!

 

 

 

 

 

 

Utvald läsning