Artikeln innehåller reklamlänkar
Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

GUIDE: Hitta rätt värktablett mot just din smärta

31 okt, 2018 
Svårt att veta vilken värktablett du ska välja? Vi hjälper dig!
Att hitta rätt bland alla receptfria värktabletter är inte det lättaste! Men det är viktigt att du gör det. Här guidar vi dig med hjälp av farmaceuten Ynette Gustavssons råd.
Annons

När vi ska välja värktablett på apoteket eller i affären går det nog per automatik för de flesta av oss – vi tar den vi alltid har tagit. Eller kanske samma som våra föräldrar alltid hade hemma när vi var små.

Men faktum är att olika värktabletter innehåller olika verksamma ämnen – vilket innebär att de kan hjälpa mot olika sorters smärta, på olika sätt. Något de flesta har gemensamt är att det inte är bra att äta för mycket av tabletterna – därför är det viktigt att du kan välja den värktablett som är mest effektiv mot just din smärta.

Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek, hjälper oss att reda ut hur du väljer rätt värktablett.

Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek.
Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek.

– När något gör ont är det kroppen som försöker säga dig att något inte står rätt till. Värken blir kroppens sätt att se till att du inte förvärrar skadan och istället söker hjälp. Men man ska komma ihåg att värk i sig inte har några läkande egenskaper. Att härda ut och skippa smärtstillande är därför ingen vidare bra idé, säger Ynette.

Annons

Skulle smärtan återkomma eller hålla i sig under en längre tid, rekommenderar vi att du söker dig till sjukvården. De kan hjälpa dig att komma till botten med problemet.

Här är några olika typer av värk:

HUVUDVÄRK:

 Ont i huvudet kan man få av mycket. Förkylning, stress, sömnbrist eller för att du ätit eller druckit för lite. Alkohol och vissa läkemedel kan också vara boven i dramat.

MIGRÄN:

Huvudvärk 2.0 kan man säga. Migrän sätter sig ofta på ena sidan av huvudet och kommer i attacker som går över efter 12-24 tim. Värken brukar vara skärande, pulserande och dunkande. Vissa får ögonflimmer innan huvudvärken kommer och det är vanligt att bli illamående och ljuskänslig.

NACK- OCH RYGGVÄRK:

Om man rör sig snabbt och oförsiktigt, sitter i samma ställning länge eller lyfter något på fel sätt, kan man få ont i nacke och rygg. Ibland kommer den plötsligt, som vid ryggskott, och ibland smygande och molande. Är du stressad och orolig kan du få ont i nacken till följd av att du spänt musklerna lite för mycket och länge. Har du sovit i en konstig ställning kan du ibland ha otur att vakna upp med nackspärr.

Annons

MENSVÄRK:

Mensvärk är allra vanligast hos unga kvinnor. Smärtan sitter ofta runt bäckenet i nedre delen av magen och strålar ut mot ljumskarna, korsryggen eller lårens insida. Att det gör så ruskigt ont beror på kramper i livmoderns muskler.

TRÄNINGSVÄRK OCH IDROTTSSKADOR:

Idrottsskador kan uppkomma på två olika sätt. Antingen i lederna som vid en stukad fot, eller i musklerna som vid en sträckning. Muskelskador beror ofta på att man inte värmt upp ordentligt.

Olika smärtstillande preparat:

Du kanske undrar hur kan det finnas så många olika smärtstillande preparat? Värk som värk. Eller?  Du har säkert lagt märke till att det finns ett namn under produktnamnet på förpackningen. Det är den aktiva substansen som gör att din huvudvärk eller mensvärk släpper. Beroende på var du har ont, och dina egna förutsättningar, fungerar olika substanser olika bra. Här hjälper vi dig att hitta rätt!

Annons

IBUPROFEN:

Antiinflammatoriskt, febernedsättande och smärtstillande.

Hjälper mot: Huvudvärk, tandvärk, mensvärk.

Preparat: Ipren (reklamlänk), Ibumetin (reklamlänk), Ibuprofen (reklamlänk).

ACETYLSALICYLSYRA: 

Smärtstillande. Rekommenderas ej till barn utan godkännande från läkare om barnet samtidigt har feber. Rekommenderas heller ej till den äldre generationen. Ökar blödningsrisk och kontraindicerande vid flertalet sjukdomar. Därmed inget förstahandsalternativ vid smärtlindring.

Hjälper mot: Huvudvärk, tandvärk, mensvärk, led- och muskelvärk.

Preparat: Bamyl (reklamlänk), Treo (reklamlänk), Aspirin (reklamlänk), Acetylsalicylsyra.

PARACETAMOL:

Febernedsättande och smärtstillande. Ej antiinflammatorisk.

Hjälper mot: Huvudvärk och allmän värk.

Preparat: Alvedon (reklamlänk), Panodil (reklamlänk), Paracetamol (reklamlänk).

NAPROXEN: 

Antiinflammatorisk med smärtstillande och febernedsättande egenskaper. Längre verkningstid per tablett.

Annons

Hjälper mot: Framförallt mensvärk. Huvudvärk, tandvärk,  led- och muskelvärk.

Preparat: Pronaxen (reklamlänk), Naproxen (reklamlänk).

DIKLOFENAK:

Antiinflammatoriskt, smärtlindrande och febernedsättande.

Hjälper mot: Måttliga muskel- och ledsmärtor, alternativ behandling vid migrän och menssmärta.

Preparat: Voltaren (reklamlänk), Diklofenak (reklamlänk).

TRIPTANER:

En grupp läkemedel som används vid migrän. Lindrar både huvudvärken, illamående och kräkningar men fungerar inte förebyggande. Rekommenderat att alltid tala med en läkare eller farmaceut innan du påbörjar behandling, då triptaner inte är för alla.

Hjälper mot: Migränanfall.

Preparat: Sumatriptan, Oriptan.

Källa: Ynette Gustavsson, farmacecut  Foto: IBL

 

Läs mer:

Smärtfri utan risk: Att veta om värktabletter

Guide: Så väljer du rätt tablett mot din smärta och värk

Värktabletter kan vara farliga för gravida

 

Annons