Inför Diabetesgalan – detta borde alla veta om diabetes

På tisdagen sänds Diabetesgalan på TV3, med Peter Jihde som programledare. Jihde har själv haft diabetes typ 1, den mer sällsynta och allvarligare typen av diabetes, i fem år, och har valt att vara väldigt öppen med sin sjukdom.

– Ja, jag har valt att tala om den. Att den kan döda mig varje dag. Att den dödar fem människor i Sverige varje dag. Att den är mycket farligare än vad folk tror. Att den inte går att bota. Att den kallas för en epidemi, det räcker väl som bevis för hur farlig den är, säger han till Aftonbladet.

MåBra pratade med Tord Ajanki, författare och expert på diabetes, samt kommunikationsstrateg på Diabetesportalen.se, för att få svar på några av de vanligaste frågorna om diabetes.

Kan man skydda sig mot diabetes?

– Diabetes typ 1 kan man inte skydda sig mot, för man vet inte vad det beror på. Trots att man kan förutse med stor säkerhet när barnet kommer att insjukna, finns det ingenting som kan lindra eller stoppa det. Än, säger han.

– Typ 2 kan man ju skydda sig mot och många gör ju det redan genom att lägga om livsstilen. Gå ner i vikt, äta bättre och röra på sig. Det är många som kan hålla tillbaka typ 2 på det sättet.

Diabetes typ två står för 80-90 procent av all diabetes, och även om det i många fall kan vara ett resultat av en viss livsstil så är det inte fallet alla gånger.

– Det finns folk som är vältränade, smala och 40 år som får typ 2 också, så det är inte bara livsstil. Och båda formerna är på sätt och vis ärftliga, det genetiska inslaget är rätt så markant.

Båda typerna av diabetes ökar i hela världen, och det är framförallt typ 2 som ökar. Fler insjuknar och det i yngre åldrar. Totalt har 415 miljoner människor diabetes, men till 2040 beräknas siffran vara 642 miljoner.

Varför får fler och fler diabetes?

– För diabetes typ 1, som ofta drabbar unga människor, där vet man inte. Det är något i miljön som triggar igång sjukdomsprocessen. Det forskas enormt mycket på detta men det finns inget svar. För typ 2 har det mycket med livsstilen att göra, säger Tord Ajanki.

Vilka är symptomen för diabetes?

– Du är trött, dricker mycket och kissar mycket, det är det allra vanligaste.

Läs mer om diabetes här. Diabetesgalan sänds på tisdag den 14 november klockan 20:00 i TV3.

Utvald läsning