Forskning: Det här djuret kan bota din astma

Ofta när vi hör orden ”djur” och ”astma” i samma mening pratar vi om att husdjur som hund och katt antingen är bra för de minskar risken att barn utvecklar astma, eller att det skulle vara precis tvärt om. Läs mer om det här!

Men det finns ett djur som det nu är bevisat kan hjälpa oss mot just astma – tyvärr handlar det inte något gulligt, fluffigt husdjur.

Läs också: Ny studie: Den här träningsformen lindrar din astma!

Nej, det är de blodtörstiga hakmaskarna som kan bära på ett botemedel mot autoimmuna sjukdomar som astma, allergier och multipel skleros.

Dessa autoimmuna sjukdomar uppstår när kroppens immunförsvar istället för virus och bakterier börjar ge sig på kroppens egna celler. Den reaktionen påminner om den som sker när vi attackeras av en parasit som vill äta av oss inifrån – och det är därför vi kan använda dem i medicinskt syfte.

Hakmasken Ancylostoma caninum. Foto: IBL

När hakmasken Ancylostoma caninum infekterar ett djur börjar den utsöndra en rad olika ämnen för att kunna överleva i djuret. Bland annat proteinet AIP-2, som hämmar immunförsvaret.

Forskare vid James Cook University i Queensland, Australien, har nu kommit på ett sätt att utvinna proteinet så att det kan användas i läkemedel.

Läs också: Sjuk eller bara trött – så vet du skillnaden

Idag har man börjat testa läkemedlet på möss med astma, och sett att deras symptom minskat samt att läkemedlet även tycks skydda mot att utveckla astma senare.

Hur det sedan kan vara skadligt på andra sätt att hämma sitt immunsystem hoppas vi att forskarna tar redan på. Men för nu hoppas vi att detta är början till ett bot för världens 334 miljoner astmatiker!

Källa: Illustrerad Vetenskap

Foto: IBL

 

Så fungerar kattparasiten som förändrar din personlighet

Läs också: Så fungerar kattparasiten som förändrar din personlighet

 

 

Utvald läsning