Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Forskare: I framtiden botar våra egna celler "obotbara" sjukdomar

24 maj, 2017 
Stamceller kan göra oss friska i framtiden.
Det kommer nya mediciner och vaccin hela tiden – men kanske är den bästa medicinen den från våra egna kroppar? Stamceller kan vara lösningen på många av våra vanliga, och ovanliga, sjukdomar. Men forskningen har en bit kvar.
Annons

Våra kroppar har en fantastisk förmåga att läka sig själva, oavsett om det gäller skärsår eller benbrott eller förkylningar. Men vissa organ och vävnader kan inte regenerera, återskapa sig. Det försöker forskarna nu ändra på med så kallad regenerativ medicin, där nyckeln är stamceller – omogna celler som finns i hud och ryggmärg, bland annat.

Stamcellsforskningen är ännu i sin vagga, och det finns många vägar den kan ta.

Ryggmärgstransplantation med stamceller skedde för första gången 1968, då blodbildande celler transplanterade till en patient.

Den stora frågan för forskare och läkare är i dag: Var ska stamcellerna tas ifrån?

En lösning kan vara moderkakan.

– Moderkakan är organet som tillåter att barnet blir fött utan att mammans immunsystem stöter bort det. I moderkakan finns bland annat så kallade humana leukocytantigen G, HLAG, som säger till mammans immunsystem att inte attackera vävnaden. Utan denna faktor skulle vi fortfarande lägga ägg, säger professor Stephen Strom, vid institutionen för laboratoriemedicin, Karolinska Institutet.

Annons

Han har forskat på leverceller och upptäckt att stamceller från fosterhinnan i moderkakan kan transplanteras direkt till levern och bli leverceller, vilket kan bota annars obotbara leversjukdomar.

Läs också: Elliot, 2, räddades från leukemin med hjälp av stamceller

– I motsats till leverceller, där vi måste sätta patienten på immundämpande medel när vi ska transplantera cellerna, så kan vi sannolikt transplantera dessa celler utan att göra det. Det skulle vara ett helt avgörande steg framåt för celltransplantationen, säger Stephan Strom.

Det pågår även forskning om stamceller för barn med medfödd benskörhet, osteogenesis imperfecta. Där tror man att stamceller från levern på aborterade foster kan hjälpa ofödda foster att skapa friskt kollagen i skelettet för att slippa den otroligt smärtsamma sjukdomen.

Samtidigt pågår forskning som kan gynna de äldre i samhället: stamceller som kan rädda synen från åldersrelaterad makuladegeneration. Genom att transplantera stamceller till ögat hoppas man kunna byta ut de stavar och tappar (ögonceller) som dött av åldern.

Annons

Fakta om stamceller

Stamceller är källan till alla celler i kroppen. Här är de tre varianter som forskare använder.

Embryonala stamceller

Källa: Det tidiga embryot.

Fördel: Stor potential, kan bilda nästan alla typer av celler i kroppen (pluripotens).

Nackdel: Svårtillgängliga, måste tas ut från ett embryo den första veckan efter att äggcellen befruktats. Även etiskt omdiskuterade.

Vuxna stamceller

Källa: Kroppsvävnader hos både barn och vuxna.

Fördel: Relativt lättillgängliga.

Nackdel: Kan bara utvecklas till vissa celler i vissa vävnader (multipotens).

Exempel: Mesenkymala stamceller, som kan bilda ben, brosk och fett.

IPS-stamceller

Källa: Vanliga hudceller som omskolas till stamceller i laboratorium.

Fördel: Obegränsad tillgång. Forskare kan skräddarsy stamceller för forskning. Pluripotenta.

Nackdel: Ännu riskabla att använda i behandling, kan ha oönskade egenskaper.

Källa: Karolinska Institutet

Foto: IBL

Rasmus fru dog i cancer: ”Glad jag bad om hjälp”

Läs också: Rasmus fru dog i cancer: ”Glad jag bad om hjälp”

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons