Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstTBE

Fördelarna med ett glas vin – och nackdelarna

25 nov, 2016 
Vin – bra eller dåligt?
Dricker du ett glas rött vin varje dag för hjärtats skull – eller avstår du helt för vikten? Forskning och åsikter går i sär när det gäller vinets verkan på hälsan. Här listar vi 10 fördelar med att skåla i kväll – OCH 10 nackdelar att ha koll på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

”Ett glas rött vin om dagen är bra för hjärta och minne”

”Ett glas vin är lika bra som en timmes träning”

”Gå ner i vikt med ett glas rött”

”Du går upp i vikt av alkohol”

”Mer än ett glas vin om dagen kan ge cancer”

Ja, vad ska man tro egentligen? Bra eller dåligt? Hur mycket? Vilken färg? Stort glas eller litet? Sanningen kanske ligger någonstans i mitten, ”drick med måtta” kanske är det bästa tipset?

Här listar vi några för- och nackdelar med att ta ett glas vin ikväll.

alkohol-kalorier-vin-sprit-ol

Fördelar:

1. Minskar risk för depression

En spansk studie följde cirka 5000 personer i sju år för att se om det fanns något samband mellan vindrickande och mental hälsa. Resultatet visade att de personer som drack mellan två och sju glas vin i veckan löpte mindre risk att få diagnosen depression.

Annons

 

2. Minskar risk för tarmcancer

Forskare vid University of Leicester i England har gjort en studie som visar att personer som dricker måttligt av rött vin löper 50 procent mindre risk att utveckla tumörer i tarmarna.

 

3. Bromsar åldrande

En studie från Harvard visar att röda vindruvor, blåbär, tranbär och nötter innehåller ämnet resveratrol som bromsar ditt åldrande. Ämnet förlänger livet på möss och har visat sig har positiva effekter på möss som går på en fettrik diet. Rödvin innehåller även procyanider som har goda effekter på blodkärl, vilket kan förlänga ditt liv.

Dricker du för mycket? Experterna ger svaret

 

4. Motverkar bröstcancer

De flesta alkoholhaltiga drycker har negativa effekter när det kommer till cancer, men just rödvin är ett undantag. Kemikalier i druvornas skal och kärnor har en östrogensänkande verkan, och höjer istället testosteronhalterna, särskilt för kvinnor som inte kommit i klimakteriet. Och lägre östrogenhalt minskar risken för bröstcancer.

Annons

 

5. Motverkar demens

Ett gäng forskare vid Loyola University Medical Center sammanställde studier från 1977 till i dag som rörde vinkonsumption. Resultatet visade att måttlig konsumtion av rödvin faktiskt minskar risken för demens i 14 länder. Eftersom ämnet resveratrol verkar positivt mot kårproblem och blodproppar har det en positiv effekt för syreupptagning i hjärnan.

 

6. Skyddar från UV-strålning

Forskare vid universitetet i Barcelona har upptäckt att ämnen i rödvin kan hjälpa i läkningen efter UV-skador från solen.

 

7. Motverkar ögonsjukdomar

Ögonproblem som är relaterade till diabetes och åldrande beror ofta på en okontrollerad tillväxt av blodkärl i ögat. Resveratrol skyddar även synen.

 

8. Läker stroke-skador

På samma sätt som rödvin kan skydda mot demens kan det också hjälpa hjärnan att läkas efter en hjärnblödning eller stroke.

 

9. Stärker lungor och skyddar mot lungcancer

Vitt vin kan skydda mot lunchcancer, liksom resveratrol i sin rena form, enligt en holländsk studie. Rödvin hade däremot ingen effekt. Flera studier visar också att måttliga vindrickare överlag visar på en bättre lungkapacitet än genomsnittet.

Annons

 

10. Motverkar leversjukdom

Tvärt emot vad många tror visaren studie fån UC San Diego School of Medicine att en måttlig konsumtion av vin skyddar mot fettlever, i alla fall den typ som inte beror på alkohol. De som däremot drack måttligt av öl eller starksprit löpte högra risk än genomsnittet.

Skål! Ett glas om dagen är bra för hälsan.

Nackdelar:

1. Kan orsaka cancer

Studier har visat att tre procent av cancerfallen bland kvinnor beror på alkoholkonsumtion, och tio procent bland männen. Då handlar det om ett intag på mer än två glas vin om dagen för män och mer än ett glas för kvinnor.

Mer än ett glas vin om dagen kan ge cancer

 

2. Negativt för fertiliteten

Kvinnor som dricker 5 alkoholenheter eller mindre per vecka har dubbelt så stor chans att bli gravida inom sex månader, jämfört med kvinnor som dricker tio enheter eller mer.

Annons

 

3. Minskar könshormon

Att killar kan ha svårt att få upp den efter några glas är ingen nyhet, men för mycket alkohol i kroppen minskar mängden testosteron, vilket hos män kan orsaka krympande testiklar och växande bröstvävnad! Hos båda könen kan överdriven alkoholkonsumtion påverka kroppens hormonbalans.

 

4. Dåligt för hyn

För mycket vin, liksom andra alkoholdrycker, kan ge dig acne rosacea – röda utslag i de centrala delarna av ansiktet, vilket man ofta kan se hos alkoholister.

 

5. Påverkar vikten

Vin innehåller en hel del kalorier, cirka 100 per glas, oavsett färg. Söta viner innehåller i regel mer. Det är lätt att glömma när man har en trevlig kväll. Men medan kroppen lägger fokus på att bränna bort alkoholen kan den inte bränna fett!

 

6. Graviditet och amning

Här går meningarna isär, men överdriven alkoholkonsumtion kan skada fostrets utveckling. Och även om alkoholmängden som kommer ut i modersmjölken vid amning inte är helt säkerställd, så kanske en kalaspackad person inte är den mest lämpade att hantera ett spädbarn…?

Annons

 

7. Försämrar träningseffekten

Här spräcker Systembolaget hål på myterna om att träning efter en festkväll är förgäves. Däremot påverkas effekten av din träning av ditt alkoholintag. ”När vi tränar startar kroppen en rad system som ger oss flera positiva effekter. Efter träningen gasar kroppen vidare för att ta hand om träningseffekterna. Alkohol bromsar den här processen, och bromsen är som kraftigast timmarna efter träningspasset”, skriver de.

 

8. Kan orsaka depression

Ja, det finns studier som visar att alkohol kan orsaka depression, trots att andra studier säger motsatsen. Efter tre druckna enheter kan alkohol verka deprimerande istället för ångestdämpande.

 

9. Motverkar mediciner

Alkohol blandat med piller är en dålig idé i många fall. Ibland kan det göra medicinen mindre effektiv, och med exempelvis vissa lugnande, antidepressiva och smärtstillande kan det till och med vara farligt för dig.

 

10. Stör folsyran

Alkohol blockerar kroppen från att ta upp B-vitaminet folsyra, som bland annat är viktigt för att kroppen ska kunna bilda nya celler och röda blodkroppar. Det kan vara just den här funktionen som gör att alkohol kan orsaka cancer.

 

Källa: Medical News Today, Daily Mail, Mother nature network

Foto. Shutterstock

 

Färgen på vinet avgör hur bakfull du blir – vilket tror du är värst?

vin-bakfull
Annons