För mycket C-vitamin kan ge njursten

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Tillskott med C-vitamin hör till de mest populära vitamintillskotten bland svenska konsumenter. Det används särskilt flitigt under vinterhalvåret – med motiveringen att C-vitaminet ska hjälpa kroppen att rusta sig mot förkylningsangrepp. Den allmäna uppfattningen om C-vitamin är att det är ofarligt att överdosera och det blir därför ett efterfrågat inslag i multivitamintabletter.

Men det kan finnas en oönskad konsekvens av användadet av just tillskott. Enligt en ny studie vid Karolinska Institutet löper män som regelbundet använder C-vitamintillskott dubbel så hög risk att utveckla njursten jämfört med män som inte äter tillskott.

– Man har länge misstänkt att C-vitamin kan leda till ökad risk för njursten, eftersom C-vitamin kan brytas ner till en av huvudingredienserna i just njursten, säger Laura Thomas, en av forskarna bakom studien.

Det är dock ingen fara att sätta tänderna i C-vitaminladdade frukter. Det är enbart i tillskotten som nivåerna blir så pass koncentrerat höga att de kan kopplas till njursten, menar forskarna.

Källa: SVT Vetenskap

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Redaktionens tips
Dela på: