För mycket C-vitamin kan ge njursten

Tillskott med C-vitamin hör till de mest populära vitamintillskotten bland svenska konsumenter. Det används särskilt flitigt under vinterhalvåret – med motiveringen att C-vitaminet ska hjälpa kroppen att rusta sig mot förkylningsangrepp. Den allmäna uppfattningen om C-vitamin är att det är ofarligt att överdosera och det blir därför ett efterfrågat inslag i multivitamintabletter.

Men det kan finnas en oönskad konsekvens av användadet av just tillskott. Enligt en ny studie vid Karolinska Institutet löper män som regelbundet använder C-vitamintillskott dubbel så hög risk att utveckla njursten jämfört med män som inte äter tillskott.

– Man har länge misstänkt att C-vitamin kan leda till ökad risk för njursten, eftersom C-vitamin kan brytas ner till en av huvudingredienserna i just njursten, säger Laura Thomas, en av forskarna bakom studien.

Det är dock ingen fara att sätta tänderna i C-vitaminladdade frukter. Det är enbart i tillskotten som nivåerna blir så pass koncentrerat höga att de kan kopplas till njursten, menar forskarna.

Källa: SVT Vetenskap

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Utvald läsning